Spring til indhold

Historien bag crowdlending og Peer to peer lending

Crowdlending og peer to peer lending er en ny type udlån. Der er to store forretningsmodeller på en crowdlending og peer to peer platform:

  1. Folk (lånegivere og investorer) giver lån til andre folk (lånetagere).
  2. Virksomheder (loan orginators), som udsteder lånene til deres brugere (lånetagerne), hvorefter at andre brugere (investorer) kan investere.

Den første måde, er også kendt som social långivning. Selvom det har været en populær finansiering siden 1600 tallet (folk som har penge de kan låne ud, giver til dem som har brug for penge), så er det først rigtigt blevet kendt efter at vi har fået teknologien og mulighederne som det giver i starten af 21 århundrede. En af de største fordele ved denne forretningsmodel, er at stort set alle kan låne fra alle som er villige til at låne deres penge ud.

Den første platform som udviklede crowdlending og peer to peer lending, er den gamle pioneer nemlig Zopa som startede i 2005. Det er en britisk platform og operere kun i England, ved direkte at forbinde lånetagere og lånegivere. Der er i dag mere end 2 milliarder pund finansieret igennem Zopa, og har givet store afkast for investorer og lånegivere og hjalp lånetagere med at realisere drømme.

Et år senere, i 2006 så kom to yderligere platforme – Lending club og Prospher, som ankom i USA. Løbende bliver antallet af platforme forøget, både i USA og i Europa og Kina. I dag er der hundrede af platforme, som låner flere millioner ud om måneden.

Relaterede artikel: 
Ny i crowdlending investering? Strategier og råd

Selvom der er et stort boom i dag af crowdlending platforme, så var crowdlending og peer to peer investering set som en niche og en lidt speciel service som et lille antal mennesker investerede i, da man skulle stole på nogen som man ikke kendte, og som man aldrig har hørt om før.

Men så skete der noget i 2008, hvor finanskrisen ankom og tingene ændrede sig lynhurtigt. Troen på de økonomiske intuitioner fejlede fuldstændig, og investeringer var pludseligt usikkert og attraktivt og det var svært at låne penge i bankerne. Crowdlending og peer to peer lending ankom helt naturligt som et alternativ til det daværende økonomiske set up.

Siden 2008 har crowdlending og peer to peer lending platforme udviklet sig med ekstraordinær hastighed. Den bekvemmelighed og hurtighed som platformene tillader, er noget som både investorer og lånetagere sætter pris på. Den manglende mellemmand tillader denne type platform at arbejde effektivt med mindre gebyrer og de sparede penge gør at investorer får bedre afkast og giver fremragende vilkår for lånetagere.

Relaterede artikel:

Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar

Forretningsmodellen afhænger også af, at de forskellige loan orginators (låneudstedere) er en succes. Når lånene bliver lånt ud af erfarende og stabile økonomiske institutioner, så giver det investorerne en form for ro på at lånetagerne har været igennem en grunding proces, og at hver person eller virksomhed som låner pengene er i stand til at tilbagebetale det fulde beløb..

På den anden side, så tillader denne model også at loan orginators som udsteder lånene, at de kan videreudvikle deres virksomhed, ved at bruge disse ressourcer som de får. Dette er forhold, hvor alle parter vinder, og hvor flere lånegivere kommer til disse crowdlending og peer to peer lending platforme hele tiden.

De forskellige loan orginators som udsteder lån, tilbyder forskellige typer lån, og tillader at investorer kan diversificere (sprede deres investering) deres portefølje, og give dem en mulighed for selv at vurdere hvad de ønsker af risiko og afkast. Mange af disse loan orginators tilbyder buyback garanti hvor de køber lånet tilbage igen, hvis lånetageren ikke betaler lånet tilbage til tiden. Dette er en garanti som er tilfredsstillende for de fleste investorer.

Relaterede artikel:

Hvad er buyback Garanti?

Det er vigtigt at lægge mærke til, at i denne industri er der nogle ’’tabere’’. Trustbuddy P2P platformen annoncerede i 2015 at de gik konkurs, og at the Lending Club har også haft nogle kriser, da det viste sig at de manipulerede med lånetagernes kredit rating for at give lånetagere bedre score.

På trods af de få uheldige episoder, så er crowdlending og peer to peer lending i stor vækst, og den forsætter. Det voksende antal platforme giver mulighederne for flere muligheder, og som investor er det en positiv udvikling. Den popularitet som de har opnået, ved at gå fra en ukendt niche, til en af de mest interessante alternative investeringsmetoder med det højeste afkast er imponerende.

Få et afkast på +12 % om året på dine investeringer.

Sammenlign crowdlending og Peer to peer platformene her

 

Relaterede artikler:

Fordele og ulemper med crowdlending investering

Kom hurtigt igang med crowdlending – læs her

Erfaring med Mintos crowdlending efter 8 måneder

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *