Spring til indhold

Ny i crowdlending investering? Strategier og råd

Nu om dage, hvor bankkontoer ikke giver en særlig tilfredsstillende rente som de tidligere gjorde, så er crowdlending blevet populært meget hurtigt i Europa. Generelt set så får investorer i crowdlending et afkast på mellem 6-12 %. Dette gør derfor automatiseret crowdlending og peer 2 peer lending platforme til et godt valg, når man leder efter et højere afkast af sine penge. I forhold til andre investeringsformer, så giver crowdlending flere måder at håndtere sin risiko, fordi du personligt beslutter hvilke lån som du vil godkende, og hvilke du vil ignorere. Det er faktisk ret meget, som at arbejde som en bankrådgiver i en bank.

Crowdlending: En ny investeringsmulighed

Crowdlending platforme er designet til at forbinde personer eller virksomheder som ønsker at låne penge, med investorer. Det fungere sådan her:

En crowdlending platform finder folk som gerne vil låne penge til en aftalt rente, gør lånet klart og sætter lånet tilgængeligt på markedspladsen.  De folk som investerer i lånet, modtager renter og afbetalinger for lånet på månedlig basis. Eftersom at crowdlending virksomheder ikke er fysiske, men derimod online virksomheder, så har de lavere faste omkostninger eftersom de ikke har en masse omkostninger forbundet med lokaler osv. Derfor kan de tilbyde deres lånetagere bedre årlige omkostninger forbundet med høje afkast til investorerne.
Her er nogle populære crowdlending platforme, som fungerer som overstående:

Mintos

Mintos er en crowdlending markedsplads, som har base i Letland og som startede i 2015. Igennem Mintos kan du investere i lån imellem 1-80 måneders løbetid afhængig af hvilke kriterier du sætter i din auto Invest. Det årlige afkast kan variere, men ligger på omkring 12 % om året. Mintos har buyback Garanti, hvilket betyder at loan orginatoren køber lånet tilbage af dig som investor, hvis lånetageren ikke betaler lånet tilbage. Dette fjerner en kæmpe del af risikoen ved at miste penge til dårlige betalere.

Du kan starte med at investere igennem Mintos med helt ned til 10 euro. Dog anbefales det at du investere mere, for at diversificere dine investeringer mest muligt. Der er ingen gebyrer som investor, hvilket også er sjælendt på crowdlending platforme. Mintos tilbyder også en auto Invest funktion som fungerer til perfektion, og gør din investering helt automatisk. Derudover så tilbyder Mintos også cashback, som betyder at få kan op op til 5 % i kontant bonus ved lån i udvalgte Loan orginators. Dette er praktisk talt næsten gratis penge.

Mintos giver derudover også 1 % i kontant bonus af din investering til nye investorer. klik her for at oprette dig

Fast Invest

Fast Invest startede i 2015, og har haft en eksplosiv vækst i de seneste par år. De har allerede 30.000 oprettede bruger fra 55 lande, og der er investeret mere end 13 millioner Euro igennem platformen. Fast Invest har gjort sig unikke ved at give et af markedets højest afkast på op imod 16 % om året. Derudover så kan du sælge dine lån tilbage til Fast Invest, hvis du ønsker at få dine penge frigivet fra investeringen igen. De tilbyder også traditionel buyback garanti, så hvis et lån ikke bliver betalt tilbage til tiden, så vil långiveren købe lånet tilbage af investorerne indenfor 3 dage.

Hvis du vil vide mere om Fast Invest eller investere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her. 

Bondora

Bondora er en af de ældste og mest kendte platforme i Europa, og de har base i Estland. De startede i 2009, og har derfor en masse data og historie som man kan bruge.  Du kan investere i lån med løbetider fra 3-60 måneder og det gennemsnitlige afkast hos Bondora er 12,1 %. Det der differencerer Bondora fra andre platforme, er at det er Bondora selv der udbyder lånene til lånetagere. Dette betyder at du selv modtager hele renten som kan blive op til over 200 % om året i deres HR lån (high risk). Dog er der ingen buy back garanti, men den høje mulige rente opvejer dog dette i de fleste tilfælde.

Du kan investere med helt ned til 1 euro i hvert lån hos Bondora, hvilket er en fordel for de fleste, da man virkeligt kan diversificere sin portefølje med mange forskellige lån. Bondora har også en auto Invest funktion, som er let at sætte i gang med som helt ny investor.

Bondora giver gratis 5 euro, til nye investorer som de kan investere for. Opret din profil her

PeerbBerry

PeerBerry er en helt ny platform på marked. Den startede i 2017, og minder utroligt meget om Mintos. PeerBerry tilbyder en fast rente på 12 %  og derudover så tilbyder de også Buyback garanti på deres lån. Løbetiden på lånene er dog kortere, og mange af dem er helt ned til 1 måned, hvilket betyder at det er en god ide at benytte deres auto invest funktion, så man ikke selv skal ind og finde lån hver måned. Du kan investere helt ned til 10 euro pr lån, hvilket også er super fint, så man kan diversificere sin portefølje hos dem en del. Grundet den lave løbetid på lånene, så kan man ved at sætte sin auto invest på pause få stort set hele sit investerede kapital ud igen efter kun én måned, hvilket nogle investorer sætter pris på.

Du kan oprette din konto på under 2 minutter hos PeerBerry ved at klikke her

Sådan får du det bedste afkast

Der er ingen risikofri investeringer. Der vil altid være risiko involveret i investeringer. De mest succesfulde crowdlending investorer kan tjene op imod 20 % i afkast, men der er også de uheldige folk som ikke kommer i nærheden af sådan et afkast. Der vil altid kunne findes dårlige betalere og derfor bør man læse om crowdlending for at lære om de værste scenarier, for at få de bedste strategier.

Spred din investering

Hvis du vil forøge dine chancer for at få et godt afkast af dine penge, så er det vigtigste råd uden tvivl diversificering: Spred din investering ud over flere lån for at begrænse skaden, hvis en af dem går dårligt.

Som eksempel, hvis du planlægger at investere 10.000 kroner, så overvej at invester 100 kroner i 100 lån. Du kan også vælge forskellige lånlængder, risikograder og buyback garanti for at minimere potentielle tab.

Begynd langsomt

En anden tommelfinger regel er at investere langsomt. Selv hvis du bare skal investere små beløb, så betyder det ikke at du skal investere i hvilket som helst lån. Sæt i stedet dine kriterier for din auto Invest, eller tjek hvert lån igennem for alle de data og dokumentation du kan finde.

Invester ikke alle dine penge på én gang. Hvis du ikke finder nogle gode nok investeringer, så vent et par dage, indtil at der kommer nye lån tilgængeligt. Dette er langt bedre end at tabe dine penge. Denne måde at investere på, kan selvfølgelig betyde at processen kan tage flere uger. Dog får du en stærk investerings portefølje.

Geninvester dit afkast

En anden smart strategi er at geninvestere dine renteindtægter. Ikke bare lade dit afkast stå på kontoen. Ja, det kan selvfølgelig være fedt at se din konto vokse, men crowdlending skal ikke være helt passivt. Hvis du geninvestere dit afkast, får du en renters rente effekt hvilket virkeligt kan blive interessant over tid. Hvis dine penge bare står på din crowdlending konto over længere tid, så kan det virkeligt trække dit afkast ned. Så lige så snart du har pengene nok på din konto til investering i et nyt lån, så sørg for at gøre det.

Crowdlending eller også kendt som peer to peer Lending er et fantastisk alternativ til de klassiske opsparings kontoer som findes i bankerne. I dag hvor man får lave renter, ved at spare penge op i banken, så kan crowdlending give et stabilt afkast. På den anden side, så vil man med crowdlending også opleve ustabile lånetagere, så brug noget ekstra tid på at finde ud af hvordan du kan mindske din risiko og undgå nybegynder fejl. Eksempelvis ved guiden her.

Undgå at overføre til udlandet igennem banken

De fleste større crowdlending platforme, som de overstående eksempler, er ikke i Danmark. Derfor kræves det at man skal overføre penge til udlandet. Dette er ret dyrt at gøre igennem banken, da de tager en del gebyrer og nogle skjulte gebyrer i en dyrere vekselkurs. Derfor har vi lavet en guide til TransferWise, som er en let og billig måde at overføre penge til udlandet og som de fleste crowdlending platforme nemt kan modtage pengene fra.

Relaterede artikler:

Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar

Overfør penge billigt til udlandet – Overførsel med TransferWise

Hvad er buyback garanti i crowdlending?

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *