Spring til indhold

Erfaring med crowdlending efter 2 år

Crowdlending er blevet en utroligt attraktiv måde at investere på igennem de senere år, men der er stadig mange der ikke enten kender til crowdlending eller er kommet i gang med det. Der kan være mange årsager til hvorfor man ikke er begyndt at investere i crowdlending, såsom at det stadig er ret nyt og måske også lidt ukendt for de fleste.

Men mange har kontaktet os for at få nogle erfaringer fra crowdlending investorer og derfor har Mark fra stabilokonomi valgt at komme med sine erfaringer med crowdlending som han deler med os her. Mark er også crowdlendingdanmark og har derfor en stor viden omkring denne investeringsform.

kameo logo
Opret konto hos Kameo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær dansk crowdlending Platform
Invester i ejendom for kun 500 kr.
Perfekt for begyndere

Hvad er crowdlending?

Crowdlending giver dig mulighed for at investere i forbrugslån og virksomhedslån imod at man får en aftalt rente samt tilbage betalinger hver måned. Crowdlending er også kendt som peer to peer lending, og kommer af konceptet, hvor mange går sammen om at udlåne penge til at finansiere større lån, så man kan nøjes med at investere ned til 1 euro i hvert lån, selvom lånet er på 100.000 euro, da investorerne går sammen om at låne penge ud.

Du får kort og godt mulighed for at få bankens rolle, og derved kan du vælge at hjælpe andre med at realisere deres drømme som enten får bedre vilkår igennem de forskellige crowdlending platforme, eller har fået et nej i banken i deres hjemland.

Tjen penge på at investere i lån

Med crowdlending får du mulighed for at investere i lån af alle typer og det ikke er unormalt at man får et afkast ved at investere i lån på mellem 10 og 12 % om året. Det er alt fra forbrugslån, til virksomheder som søger lån til vækst, vareindkøb, ekspedering internationalt og meget mere. Det der er interessant når man skal investere i lån, er at man til forskel fra aktier og værdipapirer, er helt klar over præcist hvor meget man tjener på sine investeringer.

Det gør det utroligt unikt, og som en af de eneste investeringstyper hvor man er helt klar over hvad man kan forvente at tjene på sine investeringer.

Når man tjener penge på at investere i lån, så er dem man låner penge ud til ofte nogle som ikke har fået lov i banken i deres pågældende land, så der er naturligvis også en risiko ved at investere i lån, som man dog kan mindske med eksempelvis buyback garanti på sine investeringer m.v. som jeg kommer ind på længere nede. Men i mange tilfælde så er det også fordi de renter de får tilbudt i bankerne i andre europæiske lande er langt højere end vi er vant til i Danmark.

Hvor meget har jeg tjent på crowdlending

Siden jeg begyndte at investere i crowdlending, så har jeg fået et afkast på 3087 kroner på min samlede investering lyder på 32.000 kroner. Jeg har haft et afkast på i gennemsnit 12,71 % i gennemsnitligt årligt afkast fordelt ud over de forskellige crowdlending platforme, hvilket er langt højere end hvad man kan forvente at få på aktier og værdipapirer.

Det afkast bliver så efterfølgende geninvesteret i nye lån, så pengene hele tiden får lov at arbejde og formere sig. Nedenfor kan du se hvor meget jeg har tjent på de forskellige platforme:

Kameo

Hvor meget er afkastet i procent årligt: 8 %

Hvor meget er afkastet i kroner: 350 kroner

Hvor meget er der investeret i platformen: 2000 kroner.

Hvornår startede jeg med at investere igennem platformen: August 2018

Hvis du vil læse mere om Kameo, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Mintos

Hvor meget er afkastet i procent årligt: 11,93 %

Hvor meget er afkastet i kroner: 2647 kroner.

Hvor meget er der investeret i platformen: 16.153 kroner

Hvornår startede jeg med at investere igennem platformen: August 2017

Hvis du vil læse mere om Mintos, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Fast Invest

Hvor meget er afkastet i procent årligt: 14,10 %

Hvor meget er afkastet i kroner: 52

Hvor meget er der investeret i platformen: 798 kroner

Hvornår startede jeg med at investere igennem platformen: Oktober 2018

(Den nyeste crowdlending platform jeg har investeret i, med det højeste afkast indtil videre.)

Hvis du vil læse mere om Fast Invest, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

PeerBerry

Hvor meget er afkastet i procent årligt: 11,59 %

Hvor meget er afkastet i kroner: 288 kr.

Hvor meget er der investeret i platformen: 4.374 kr.

Hvornår startede jeg med at investere igennem platformen: Maj 2018

Hvis du vil læse mere om PeerBerry, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Bondora

Hvor meget er afkastet i procent årligt: 13,32 %

Hvor meget er afkastet i kroner: 694 kr.

Hvor meget er der investeret i platformen: 6.950 kr.

Hvornår startede jeg med at investere igennem platformen: August 2017

Hvis du vil læse mere om Bondora, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Crowdlending platforme

Der findes mange forskellige crowdlending platforme derude, og det er som regel de udenlandske som er dem med det bedste afkast og den største sikkerhed som investor. Årsagen til at der er kommet så utroligt mange crowdlending platforme i de senere år, er sandsynligvis fordi efterspørgslen på finansiering af lån er blevet større, men også fordi investorer er begyndt at få øje på en mulighed for at få et højt og stabilt afkast på deres investeringer.

De fleste crowdlending platforme samler loan orginators (de virksomheder som låner penge ud) og giver investorer mulighed for at investere i en masse forskellige långivere i stedet for kun en enkelt, hvilet gør at man kan sprede sin risiko betragteligt.

Du kan nedenfor finde oplysninger om de platforme jeg personligt har valgt at investere i:

Mintos

Mintos har base i Letland, og er den største crowdlending platform i Europa. Mintos er kendt for at have langt de fleste loan orginators (långivere) som man kan investere igennem og de har et gennemsnitligt afkast på lige under 12 % om året. De startede i 2015 og har allerede fået investeret for over 1 milliard euro fordelt ud på over 130.000 investorer. Derudover har Mintos allerede skabt et overskud i deres platform, hvilket viser at de har en sund drift, hvilket giver tryghed for enhver investor. En stor fordel hos Mintos, er også at de tilbyder buyback garanti på mange af deres lån, som gør at hvis lånetageren ikke betaler tilbage, så køber loan orginatoren lånet tilbage fra dig, og du får stadig dine penge samt manglende renter for perioden.

Hvad er det gennemsnitlige årlige afkast: 11,65 %

Har platformen buyback garanti: Ja.

Hvor meget skal man minimum investere i hvert lån: 10 Euro.

Hvis du vil læse mere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Fast Invest

Fast Invest startede tilbage i 2015 ligesom Mintos, og har i dag over 30.000 registrerede brugere. De har base i henholdsvis England, Polen, Litauen og Italien. Hos Fast Invest har alle lån buyback garanti, (ligesom med Grupeer), og man kan investere i lån helt ned til 1 euro per lån. Derudover så er Fast Invest unikke, da de tilbyder at købe dine lån tilbage fra dig igen til fuld pris, indenfor 1 hverdag hvis du pludseligt skal bruge din investering til enten andre investeringer eller bare vil have dem frigivet, hvor man med andre platforme skal sælge sine låneandele med rabat til andre investorer og derved får et tab. Fast Invest har lån der givet op til 16 % i afkast, hvilket er blandt det højeste afkast som er muligt blandt crowdlending platforme i Europa.

Hvad er det gennemsnitlige årlige afkast: 14 %

Har platformen buyback garanti: Ja.

Hvor meget skal man minimum investere i hvert lån: 1 Euro.

Hvis du vil læse mere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

PeerBerry

PeerBerry er en relativt ny crowdlending platform med base i Letland og som startede i 2017. PeerBerry har en super let platform, som alle kan finde rundt i da de virkeligt har fået lavet den brugervenlig. De fungerer ligesom med Mintos, hvor de har samlet loan orginators på platformen, og de tilbyder i gennemsnit et afkast på cirka 12 % om året. Hos PeerBerry har de flere korte forbrugslån, og derfor er mange låns løbetider på omkring 30 dage, så man hurtigt kan få sine penge igen hvis man ønsker at få frigivet sine penge. Der er allerede over 6000 registrerede investorer og de har fået tilbagebetalt over 550.000 euro siden de startede platformen i 2017.

Hvad er det gennemsnitlige årlige afkast: 11,98 %

Har platformen buyback garanti: Ja.

Hvor meget skal man minimum investere i hvert lån: 10 Euro.

Hvis du vil læse mere om PeerBerry, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Bondora

Bondora var en af de første crowdlending platforme i Europa. De startede helt tilbage i 2008, og er blandt de største crowdlending platforme i Europa, hvor de har udlånt over 156 millioner euro ud til lånetagere. De har base i Estland, og adskiller sig fra de andre crowdlending platform, som er nævnt i denne artikel da de ikke formidler andre loan orginators lån, men selv står for at låne pengene ud og få finansieret deres lån igennem investorerne. Det betyder at de har nogle HR (High risk) lån med afkast på over 200 %, men til gengæld har de ikke buyback garanti. Så hvis man ønsker lidt højere risiko så kan du også få nogle ret høje afkast på dine investeringer med Bondora. De har et nettoafkast på 10,8 % i gennemsnit på deres investeringer.

Hvad er det gennemsnitlige årlige afkast: 10,8 %

Har platformen buyback garanti: nej.

Hvor meget skal man minimum investere i hvert lån: 1 Euro.

Hvis du vil læse mere om Bondora, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Hvad skal man vide når man investere i crowdlending

Når man investere i crowdlending, så er der nogle bestemte begreber som man bør kende, og som du helt sikkert vil støde på, når først du er kommet i gang. Disse begreber vil jeg forsøge at opsummere for dig nedenfor:

Buyback garanti

Buyback garanti betyder at hvis du har investeret i et lån, og låntageren kommer for sent med betalingerne til dette lån, så vil loan orginator købe lånet tilbage fra dig, hvis betaleren kommer mellem 30 og 60 dage bagud med betalingerne. Dette giver et mere stabilt afkast, og så er det kun loan orginatoren som tager risikoen på sine skuldre. Hvis man er nybegynder, så bør man fokusere på lån med buyback garanti.

Loan orginator

Loan orginator er den lånevirksomhed som står for at låne pengene ud til lånetagere. Når man investere i de overstående platforme (pånær Bondora), så er platformene blot formidlere som skaber kontakten mellem loan orginator og investorerne.

Risikoen

Ved alle former for investeringer, så er der en risiko. Hvis man vælger lån uden buyback garanti, så er risikoen at man har en dårlig betaler, som ikke betaler lånet tilbage igen, og vælger man lån med buyback garanti, så er risikoen at loan orginatoren går konkurs og ikke kan dække tabet på lånet. Hvis man vælger lån med buyback garanti, så er det långiveren som dækker hvis låntageren stopper med at tilbagebetale til lånet. Så hvis loan orginator skulle gå konkurs, så vil du have tabt din investering på de lån som ikke er blevet betalt tilbage.

Sådan mindsker du risiko

Du bør man altid sørge for at sprede dine investeringer på så mange forskellige lån som muligt, og gerne på så mange forskellige loan orginators som muligt. En god ide er at fordele sin investering på minimum 2 forskellige platforme, så man har spredt sin investering og derved risiko ud på så mange som muligt.

Hvordan overføre man billigst penge til udenlandet

Når man skal investere i crowdlending, så kræver det i de fleste tilfælde at man skal overføre penge til udlandet, da de danske alternativer er en del bagefter de udenlandske på sikkerheden i lånene og afkastet.

Jeg har derfor sat mig for at finde den billigste måde at overføre penge til udlandet, hvor mit valg endte på TransferWise, som var billigere end bankens almindelige gebyrer og skjulte vekselgebyrer.

Jeg altid TransferWise, som du kan læse en guide til ved at klikke her.

Hvad mener jeg om crowdlending

Jeg synes at crowdlending er en utroligt spændende måde at investere mine penge på af flere grunde. Den ene er at jeg føler at jeg hjælper andre med at få realiseret deres drømme med de penge som de låner. Den anden store fordel er at jeg til gengæld får et rimeligt stort afkast på mine investeringer, som jeg ikke får ved eksempelvis aktier. Derudover så er det et fast afkast jeg modtager, hvor jeg ved præcist hvad jeg kan forvente at få i afkast, hvilket jeg ikke ved med ret mange andre slags investeringer.

Det er et ret gennemskueligt marked, hvor man på mange af platformene investere i forbrugslån med høje renter, og derfor er der også muligt for at man som investor får lov at få en stor del af kagen. Da jeg har et afkast på i gennemsnit omkring 12 % så er det også her jeg kommer til at gøre mange af mine fremtidige investeringer.

Bedste crowdlending plaforme

Hvis jeg skal anbefale 3 bestemte platforme, så ville jeg sige at det måtte være:

1. Mintos

Mintos er den største platform med fleste investorer og den platform jeg selv startede at investere igennem. De har et højt afkast på omkring 12 % om året med buyback garanti og en rigtig god auto Invest funktion, så man kan slå sine investeringer på auto pilot og få en passiv indkomst.  Det var den første platform jeg personligt selv investerede i og er stadig min personlige fortrukne.

Hvis du vil læse mere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

2. Fast Invest

Fast Invest startede i 2015 som Mintos, og tilbyder afkast på 14 % i gennemsnit til deres investorer og nogle lån er op til 16 %, og er den af min top 3 som derfor giver det højeste afkast. Fast Invest er også utroligt lette af komme i gang med og har både buyback og default garanti, hvilket betyder at du kan sælge dine lån til Fast Invest indenfor 1 hverdag, hvis du vil have dine penge fri igen, og hvis der er dårlige betalere så køber Fast Invest lånet tilbage fra dig, så du stadig får dine penge samt renter.

Hvis du vil læse mere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

3. PeerBerry

PeerBerry er en af de lidt nyere crowdlending platforme, men de er også en af de letteste crowdlending platforme at komme i gang med. Derudover så tilbyder de mange lån med løbetider på omkring 30 dage, hvilket betyder at man ikke behøver at sælge sine lån, hvis man ønsker at få sine penge fri fra sine investeringer igen, men bare kan stoppe sin auto Invest, og så har man hele sin investering fri igen efter omkring 30 dage. Derudover så tilbyder de et afkast på omkring 12 % ligesom Mintos med buyback garanti, hvilket er ganske højt og svært at finde ved andre investeringer.

Hvis du vil læse mere, så kan du oprette en konto på under 2 minutter ved at klikke her.

Læs også:

Bedste crowdlending platforme 

Anmeldelse af Mintos crowdlending

Anmeldelse af Fast Invest crowdlending

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *