Hvad er buyback garanti i crowdlending?

Hvad er buyback garanti i crowdlending?

 

Når man vælger en crowdlending platform, eller også kendt som peer to peer lending, så er buyback garanti blevet en ret vigtig del, når vi skal vælge vores ynglings sider. Andre er dog mistænksomme og undre sig over hvordan man med buyback garanti kan sikre sig et så højt afkast. Dette emne når vi en del spørgsmål omkring, og derfor vil vi gerne forklare hvordan det fungere i praksis, og hvad hagen ved det er. Man bør altid lave baggrundstjek, for at finde ud af hvordan en model som buyback garanti virker, eller om det ikke giver mening.

 

Forskellige meninger om buyback garanti

 

I dag så er en af de mest kendte sider med buyback garanti Mintos. Den Letlandske service tilbyder buyback garanti i deres kampagner, som gør at loan orginators køber lånene tilbage fra dårlige betalere. Hos Mintos, så er deadlinen 60 dage. Normalt bliver renterne også betalt, når loan orginator laver en buyback af lånet. Dette betyder at du i teorien er så tæt på et garanterede afkast som man overhoved kan komme. Hvordan kan det så give økonomisk mening?

 

Hvordan kan buyback løbe rundt for de forskellige platforme?

 

Det største spørgsmål, som du skal stille når det kommer til buyback garanti er – Hvordan kan virksomhederne så tjene penge?

De er nød til at tjene penge på lånene, ellers så ville deres buyback garanti ikke være holdbart i længden, hvis vi rammer en finanskrise. Dette betyder at uanset om noget af profitten bliver betalt tilbage til investorene, så skal virksomhederne stadig tjene noget. For eksempelvis mintos som befinder sig i letland, så er det afkast du kan forvente ligge imellem 12-15 % om året. Dette betyder selve lånet som lånetageren optager er nød til at være betydeligt højere.

Ved billån kan renterne være helt oppe på omkring 30 % i rente om året for forbrugeren. I tillæg med renterne, så er der også gebyrer som kommer oveni, som du kan tjene som en investor. Dette betyder at buyback kun kan lade sig gøre, for lån som har en høj nok fortjeneste, til at dække disse renter og gebyrer som investoren får samt dække de uventede tab som kan ske.

 

Bondora som eksempel, har ikke valgt at benytte buyback. Dog kunne de godt implementere det, da de har mange års data som de kan bruge til formålet. En anden vigtig ting som man bør bemærke er, at man hos mintos ikke ville kunne tiltrække nok investorer, hvis de skal vente længe for at få pengene fra de dårlige betalere.

 

Risiko med buyback

 

I en verden fyldt med forbrugslån, så er det helt almindeligt at virksomheder finansiere sig selv, ved brug af investorenes penge. Dette er sådan de fleste sms eller kviklån virker. De frigiver obligationer med renter på omkring 10-12 % som finansierer det oprindelige lån. Sammenlignet med buyback processen, hvor de finansiere lånet igennem markedspladsen med investorenes penge, så er det ret dyrt at frigive obligationer. Og hvis man derudover tager højde for alle gebyrerne og advokat omkostninger samt dokumentationen, så kan det slet ikke betale sig at finansiere lånene selv. Når virksomhederne finansiere igennem en markedsplads, så tillader det også virksomhederne at nøjes med at låne præcist de beløb som de har behov for. Dette betyder også at de ikke betaler renter af penge som ikke bliver brugt. Dette gør at buyback garanti sandsynligvis er billigere end andre måder at finansiere deres udlån.

 

Dette eliminerer dog ikke risiko fuldstændig. For det første, så er der en risiko for at en loan orginator går konkurs, hvilket gør at du er i problemer.

For det andet, selvom man lægger de bedste planer, så kan problemer komme til at ske. Som eksempel, så kan en finanskrise forekomme, hvilket betyder at buyback måske blive midlertidigt lukket ned. Og for det tredje, så er det en ret ny måde at investere på, og problemer kan ske som ingen af os forventer.

 

Dette betyder at du stadig bør diversificere imellem forskellige loan orginators, og stadig sprede dine investerede penge på mange forskellige lån, og diversificere dine investeringer generalt set, og kigge kritisk på baggrunden af loan orginators. Dette bør du gøre for at sikre at deres økonomiske model fungere.

 

Relaterede artikel:

Hvad er crowdlending? Læs denne artikel og få svar

Hvorfor investere i crowdlending og hvordan?

Sponseret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *