Spring til indhold

Hvad er buyback garanti i crowdlending?

Når man vælger en crowdlending platform, eller også kendt som peer to peer lending, så er buyback garanti blevet en ret vigtig del, når vi skal vælge vores ynglings sider. Andre er dog mistænksomme og undre sig over hvordan man med buyback garanti kan sikre sig et så højt afkast. Dette emne når vi en del spørgsmål omkring, og derfor vil vi gerne forklare hvordan det fungere i praksis, og hvad hagen ved det er. Man bør altid lave baggrundstjek, for at finde ud af hvordan en model som buyback garanti virker, eller om det ikke giver mening.

Hvad er buyback garanti?

Når man investere i crowdledning, så betyder buyback garanti, at hvis et af dine lån ikke bliver tilbagebetalt til tiden, så vil lånet blive købt tilbage af långiveren (loan orginatoren) og så vil du stå tilbage uden tab, hvilket for de fleste investorer er en rigtig god sikkerhed.

I dag så er en af de mest kendte sider med buyback garanti Mintos. Den Letlandske service tilbyder buyback garanti i deres kampagner, som gør at loan orginators køber lånene tilbage fra dårlige betalere. Hos Mintos, så er deadlinen 60 dage. Normalt bliver renterne også betalt, når loan orginator laver en buyback af lånet. Dette betyder at du i teorien er så tæt på et garanterede afkast som man overhoved kan komme og er sikret imod at tabe dine penge på dårlige betalere. Hvordan kan det så give økonomisk mening?

Hvordan kan buyback løbe rundt for de forskellige platforme?

Det største spørgsmål, som du skal stille når det kommer til buyback garanti er følgende: Hvordan kan virksomhederne så tjene penge?

De er nød til at tjene penge på lånene, for ellers så ville deres buyback garanti ikke være holdbart i længden, hvis vi rammer en finanskrise. Dette betyder at uanset om noget af profitten bliver betalt tilbage til investorene, så skal virksomhederne stadig tjene noget. For eksempelvis Mintos som befinder sig i letland, så er det afkast du kan forvente ligge imellem 12-15 % om året. Dette betyder selve lånet som lånetageren optager er nød til at være betydeligt højere.

Ved billån kan renterne, som selve lånvirksomhederne tager af låntagerne være helt oppe på omkring 30 % i rente om året for forbrugeren. I tillæg med renterne, så er der også gebyrer som kommer oveni, som du kan tjene som en investor. Dette betyder at buyback garantien kun kan lade sig gøre, for lån som har en høj nok fortjeneste, til at dække disse renter og gebyrer som investoren får samt dække de uventede tab som kan ske.

Buyback garanti risiko

Når man investere i lån med buyback garanti, er risikoen langt mindre for investorer, da du ikke risikere at miste penge, år der er dårlige betalere, fordi långiveren købet lånene tilbage af dig, hvis dette måtte ske.

Dette eliminerer dog ikke risiko fuldstændig. For det første, så er der en risiko for at en loan orginator går konkurs, hvilket gør at du er i problemer.

For det andet, selvom man lægger de bedste planer, så kan problemer komme til at ske. Som eksempel, så kan en finanskrise forekomme, hvilket betyder at buyback måske blive midlertidigt lukket ned. Og for det tredje, så er det en ret ny måde at investere på, og problemer kan ske som ingen af os forventer.

Dette betyder at du stadig bør diversificere imellem forskellige loan orginators, og stadig sprede dine investerede penge på mange forskellige lån, og diversificere dine investeringer generalt set, og kigge kritisk på baggrunden af loan orginators. Dette bør du gøre for at sikre at deres økonomiske model fungere.

Kunne du tænke dig at prøve crowdlending investering?
Opret dig hos Mintos og få 1 % i bonus de første 90 dage på dine investeringer – Klik her

Relaterede artikel:

Hvad er crowdlending? Læs denne artikel og få svar

Hvorfor investere i crowdlending og hvordan?

Anmeldelse af Mintos

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *