Spring til indhold

Sådan får du over 12 % i rente i passiv indkomst

Passiv indkomst. Har du nogensinde hørt det før? Hver gang vi taler med andre crowdlending platforme, så høre vi samme historie. Det virker. Din økonomiske frihed hviler på din evne til at træffe kloge beslutninger når det kommer til at håndtere dine penge. Med en opsparings rente, som nærmest ingen rente giver, så er det ikke længere nok at spare hver en krone op. Det er nødvendigt at tage dine penge ud på et eventyr, for at give dem flere ’’venner’’. Det er her hvor crowdlending er interessant og kan skabe en passiv indkomst.

Passiv indkomst

Passiv indkost, er indkomst som du får helt passivt. Altså det er indkomst hvor du ikke skal gøre noget for at få den. Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er det faktisk ikke. Der findes flere typer investeringer, som kan give en passiv indkomst, men den som vi vil tale om idag, er Crowdlending, som kan skabe en passiv indkomst, med passivt udbytte til dig hver eneste måned.

Hvad er crowdlending?

I tilfælde af at du har penge til at stå i banken, så kan crowdlending være det helt rigtige for dig. Crowdlending er et alternativ til de traditionelle indlåns kontoer i banken, aktier og obligantioner. En crowdlending platform som eksempelvis Mintos, forbinder dem som ønsker at låne penge, med folk som dig, som ønsker at få deres penge til at arbejde for dig. Det er meget hurtigere og en mindre bureaukratisk proces, end vi er vant til i forhold til de almindelige banklån, og tilbyder også en håndfuld andre fordele.

Den vigtigste fordel ved crowdlending for investorer, er muligheden for at få bemærkelsesværdige højere renter end på nogen anden form for opsparings konto. Ved de fleste crowdlending platforme, så er renterne typisk mellem 8 og 14 % om året i afkast. Hvis vi skal sammenligne med almindelige indlåns kontoer, så ligger de typisk under 1 % i disse dage, og stort set ingen kontoer giver noget som helst i indlånsrente. Eftersom at inflationen ligger på mellem 2 og 3 % om året, så vil de penge som du har på din indlåns konto eller opsparings konto rent faktisk tabe værdi.

En passiv indtægts kilde betyder at det kræver lidt, eller ingen vedligeholdelse, at få dine penge til at vokse og tjene flere penge. Ved at bruge en crowdlending platform for at lave en passiv indtægt, så er det ret let. Vælg nogle passende lån, etabler en diversificerede investerings portefølje, definer dine investerings kriterier, sæt Auto Invest funktionen op på platformen og se dine penge begynde at arbejde.

Er du nysgerrig? Lad os gå mere i detaljer.

Sådan starter du

Som en lånegiver / investor, så skal du beslutte dig for, hvor meget du har råd til at låne ud. Hvis det er din første investering, så husk at have nogle penge i din nødsopsparing og din opsparings konto. Det er uden tvivl også bedre at starte stille og roligt ud, og derefter sætte mere fart på senere hen, når du er helt sikker på at du træffer de rigtige beslutninger. Du kan også vælge at tjene nogle hurtige penge som du kan starte ud med. Læs eksempelvis denne artikel. 

Det næste skridt er at finde ud af hvilken risiko du ønsker. Selvom crowdlending er en langt mindre volatil, hvis man sammenligner med aktier, så løber du stadig en risiko for at miste dine penge. Tænk på hvor meget tab du kan håndtere at tabe, inden du begynder at udlåne dine penge. Dette vil hjælpe dig med at beslutte hvilke type lån du ønsker at investere i.

Lånetagere med fejlfri kredit historie, får en langt bedre rente, hvilket betyder højere afkast for dig. Og mens mere risikable lån giver større profit for dig, så er chancen for at de er dårlige betalere også større. Når du kender din ønskede risiko, så er det lettere at ballancere din portefølje og sikre dig at du får de højeste mulige renter, uden at tage for stor en risiko.

Ved at forstå mulighederne og begrænsningerne, så vil du holde dig selv på rette kurs, når du opbygger din investerings portefølje. En diversificerede portefølje betyder simpelthen blot, at du ikke lægger alle æggene i én kurv. Helt ideelt set, så burde din portefølje indeholde flere hundrede lån, hvor hvert lån kun indeholder en brøkdel af din samlede portefølje. Men hvis du kun lige er startet med, så er det vigtigste du skal huske at investere i lån med forskellige risiko niveauer. Du har ved de fleste crowdlending platforme mulighed for at diversificere dine investeringer geografisk, og mulighed for at låne penge til folk rundt omkring i Europa. Denne mulighed reducerer systematisk risiko, som eksponerer dig til lokale økonomiske opture og nedture.

Relateret artikel:

Valg af crowdlending platform

Hvordan tjener du penge på crowdlending lån?

Du kommer i teorien til at være banken. De forskellige platforme som eksempelvis Mintos, giver dig mulighed for at kigge låne ansøgningen igennem, og på den måde vælge om de passer til din risiko profil. Derefter beslutter du dig for hvor meget du vil investere i hvert lån. Du skal dog huske på, at hvis du investere eksempelvis 100 euro i et 2000 euro lån, som er 50 % investeret, så vil dine penge først begynde at arbejde når hele beløbet et samlet ind fra andre investorer. Når det sker, så vil lånetageren begynde at betale lånet tilbage igen inklusiv renterne. Derfra af, så vil du modtage betalinger hver måned med både renter og afbetaling på lånet.

For at gøre det helt simpelt, så er alt du skal gøre at definere hvilke type lån du ønsker at investere i, og hvor meget du vil investere i hvert lån. Når lånene er færdig investeret, så kan du tænde for Auto Invest funktionen, så du kan geninvesterer automatisk. Og dette er sådan at crowdlending bliver til en effektiv passiv indkomst.

Auto Invest

Auto Invest, er et værktøj, som er designet til at spare dig tid og lave dine investeringer mere effektive. I stedet for at logge ind på platformen et par gange om dagen for at kigge efter lån og for at få de bedste tilbud, så kan du slå auto Invest funktionen til, sætte dine kriterier op og lade den gøre det hårde arbejde.

Du kan til enhver tid slå auto Invest funktionen fra, så der er ingen risiko for at du låser dig til en investerings strategi som viser sig at være uden succes. Auto Invest værktøjet vil automatisk investere dine penge i nye lån og geninvestere din fortjeneste, hvilket giver en renters rente effekt. Hvis du ikke har tid eller tålmodighed til at håndtere din konto hver dag, så er dette værktøj for dig.

En af de platforme der tilbyder auto Invest er Mintos, som er Europas største crowdlending platform.

Risiko

At tabe penge på crowdlending og peer to peer investering er muligt. Ved at låne penge ud til en anden person eller virksomhed, så bør du forstå at der er mange faktorer der spiller ind. Som eksempel kan en lånetager blive syg og stoppe med at arbejde, de kan miste deres job, de kan have familie problemer eller være uheldige, eller simpelthen være uansvarlige og sætte sig selv i en situation, hvor de ikke kan overholde betalingsplanen. Mens aktier og investeringsforeninger kan lide når marked ændre sig, så skal crowdlending investorer være forberedt på at menneskelige faktorer spiller ind.

For at komme disse risikoer til livs, så har de fleste platforme taget nogle foranstaltninger som er en fordel som investor. For det første så findes buyback garanti, som sikre at hvis en lånetager er for sent med betalingen med mellem 3 og 60 dage, afhængig af platformen, så bliver lånet købt tilbage igen af dig og du får hos de fleste platforme også renterne.

Derudover så findes der hos de fleste platforme såsom Mintos, PeerBerry og RoboCash et secondary market, som giver dig mulighed for at sælge dine lån igen hvis du gerne vil have trukket pengene ud før tid. Som en investor kan man også blive eksponeret for en masse personlige risikoer, som kan kræve at du får behov for dine penge igen. Fast Invest tilbyder endda selv at købe lånet tilbage indenfor 1 dag, hvor du får hele beløbet tilbage igen, hvilket de er den eneste platform i Europa som gør dette.

Det er også vigtigt at bemærke, at hvis din portefølje er diversificeret ordenligt så vil et par dårlige betalere ikke have en særlig stor påvirkning.

Hvilke fejltagelser skal du undgå?

En af de fejl vi oftest ser i blandt nye investorer, er at de hopper ind i højrisiko investeringer uden en strategi.  Som tidligere beskrevet, så er høj risikolån også dem som giver de bedste afkast, men de giver også en større chance for at have dårlige betalere. Det er helt ok at vælge et par mere risikable muligheder ind i porteføljen. Det vigtigste er bare at din portefølje er i balance og du ved hvorfor du laver netop dette træk.

Selvom at crowdlending er lidt en hybrid mellem opsparing og investering, så kan du kun tjene penge hvis du har tilgangen til crowdlending som en effektiv investor. Undersøg mulighederne og definer strategien og hold dig til den. At risikere at hele din portefølje ved at vælge et par investeringer med høj risiko, for at få et par hurtige fortjenester er simpelthen ikke det værd.

En anden fejl som crowdlending investorer erfarer, er at de bliver for spændte og derfor investere for mange penge på én gang. Den generelle regel er kun at bruge så meget som du har råd til at tabe. Det betyder altså at du ikke skal investerer dine penge som du normalt bruger til mad, husleje, rengøring og andre dagligdags udgifter. Kend dine begrænsninger, så skal du nok klare dig.

Hvordan vælger du crowdlending lån til din portefølje?

Start med at vælge lån, efter at du har valgt din risiko tolerance. Hele ideen er at sprede dine penge på forskellige kategorier, for at diversificere din portefølje, og sikre et sikkert og profitfyldt afkast. Det kan være lettere at analysere hvordan det går med dine lån, hvis du altid låner samme beløb til hvert lån. Da du hos de fleste platforme kan investere helt ned til 10 euro, så har du mulighed for at vælge lån hvor du maksimalt investere 10 euro i alle lån så du også har mulighed for at sprede dig på mange lån.

Her kommer auto Invest værktøjet ind i spillet også. Når du først har sat dine kriterier op, så er processen helt automatisk og du begår ikke dumme fejl, fordi man bliver grådig over et enkelt lån som virkeligt ser attraktivt ud på overfladen.

Hvis du har fået lyst til at prøve crowdlending, så giver Mintos lige nu 1 % i bonus på din indbetalinger i de første 90 dage.

Relaterede artikler:

Kom igang som crowdlending investor her

Erfaring med Mintos crowdlending efter 8 måneder

Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *