Spring til indhold

Crowdlending vs. Andre investeringer

Mens mange af os kommer til at tænke på aktiemarked når man diskutere investeringer, så er der mange andre muligheder åben for investorer. Mens renterne på bankernes kontoer, og indlånsrenterne er historisk lave, så søger mange investorer alternativer til traditionelle opsparings kontoer, for at få et bedre afkast af deres penge. En form for alternativ investering, som virkeligt er blevet populær på det sidste, er crowdlending eller peer to peer lending (også kendt som p2p). Denne artikel går i dybden på de forskellige investeringsmuligheder, og giver dig et overblik over nogle af de investeringsmuligheder som er tilgængelige.

Mens tiltrækningen af højere afkast kan friste investorer imod de mere risikable investerings typer, så er det vigtigt at huske at alle former for investering har en risiko, og du får måske ikke hele din investering tilbage igen.

Crowdlending (peer to peer lending) investering

Dette involverer at låne dine penge ud til enten virksomheder eller privatpersoner igennem en online platform, sammen med andre private investorer. Der er en risiko, eftersom at der ikke nødvendigvis er en garanti for at lånetageren vil tilbagebetale lånet. Til gengæld så kan afkastet på investeringen være attraktive, og endda helt oppe omkring 10-15 % om året i gennemsnit. Investorer skal kigge på de forskellige platformens historik på ubetalte lån, for at se hvordan udsigterne er med netop den platform du kigger på. De forskellige historikker vil variere fra platform til platform afhængig af hvordan de godkender deres ansøgere. Crowdlending kan være en god mulighed for alle som ønsker at starte stille og rolig ud, eftersom mange platforme give investerings muligheder for at investere helt ned til 10 euro. For at reducere risikoen, så anbefales det at investorerne låner til så mange virksomheder som muligt, for at reducere risikoen af dårlige betalere. Der er dog også hos de fleste platforme en funktion i form af buyback garanti. Buyback garanti betyder at hvis et lån går over tid, og at betaleren ikke betaler tilbage igen, så køber platformen lånet tilbage igen, og du får dine penge samt renter alligevel. Mintos, som er en af de største og mest kendte platforme, køber alle lån tilbage, som går 60 dage over tid, mens Fast Invest allerede køber lånene tilbage efter 3 dage.

Aktieinvestering

Aktier er den mest kendte type investering og involvere en lille del af en virksomhed, og derfor også en lille del af virksomhedens værdi. Investorer kan enten eje aktier direkte, eller investere sammen med andre investorer i en forening, også kendt som en investeringsforening. Investorer med aktier bliver aktionærer i virksomheden og får fordel af profitten som virksomheden laver. Nogle aktier betaler investorer en del af virksomhedens overskud hvert år, som også er kendt som udbytte. At investere i aktier medfører risiko, eftersom værdien af investeringen kan falde, hvis aktieprisen falder. Dette kan påvirkes af økonomiske forhold, eller som en del af at det går dårligt økonomisk for virksomheden. At investere i en bestemt virksomhed kræver tid og undersøgelse af virksomheden, og kan være en strategi som involverer højere risiko. Hvis man investerer i en investeringsforening som køber aktier i en masse forskellige virksomheder, så bliver risikoen spredt og dermed risikoen formindsket.

Obligationer

Obligationer bliver betragtet som en af de mest sikre former for investering, eftersom at de giver et forudbestemt afkast. At investerer i obligationer involverer at låne en privat virksomhed eller reagering penge i en bestemt periode, hvor de garantere at tilbagebetale pengene med en forudbestemt rente betaling. Der er forskellige niveauer af risiko, såsom virksomhedens dårlige betalings historik er mere risikable, men har en tendens til at give et højere afkast, end mere stabile reagerings obligationer. Mens at det generelt er bedst at have obligationer over længere tid, så har de også fordelen ved at man har mulighed for at sælge dem hurtigt.

Ejendoms investering

At investere i ejendom kan genere en indkomst på to måder. Husleje eller formueforøgelse. Når boligmarked blomstre, så kan du få en god indtægt ved at leje den ud, men hvis det går den anden vej, så er denne mulighed mere for de erfarende investorer. Du kan tjene penge på at sælge ejendomme på længere sigt, for at tjene penge på det eller du kan renovere ejendommen så du kan sælge den for en højere pris eller leje den ud bagefter. Dog kræver mulighed to og tre en relativt stor kapital til at lægge ud med, som du skal forpligte til projektet. Derudover så har man også mulighed for at starte lidt blidere ud med sin ejendoms investering, ved at bruge crowdfunding platforme som EstateGuru og Crowdestate, hvor man kan starte sin ejendoms investering helt fra kun 50 euro.

Luksusvarer (vin, malerier, dyrebare metaller)

Investering i luksusvarer, er et mere usædvanligt valg, men giver dig muligheden for at investere i håndgribelige vare. Eksempler som inkluderer kunst, vin og dyrebare metaller. Værdien af kunst stiger ikke over tid, men er alene baseret på hvad køberne vil betale, hvilket gør det uforudsigeligt og med højere risiko. Investering i vin kan give høje afkast, hvis vinen stiger i værdi med alderen, men eksperter som anbefaler at investere i vin, anbefaler at købe store mængder for at få et godt afkast. Dyrebare metaller er også en mere ualmindelig investering. Guld anses for at være meget sikkert at investere i, men værdien er faldet på det sidste. Det er svært at forudse værdien af dyrebare metaller, da de ikke er forbundet med aktiemarkeds bevægelser. Alle overstående eksempler kræver en god mængde viden og erfaring, og har en relativt højrisiko i forhold til Obligationer.

Hvilken investering bør du vælge?

Overstående er forskellige investeringstyper, som du kan finde derude og de kan hver tilbyde deres egen risiko profil. Hvordan du investerer, afhænger meget af din egen risikoprofil, din investerings erfaring og viden, og hvor meget tid du ønsker at bruge på det, for at holde styr på dine investeringer. Det anbefales at du diversificere din investering på forskellige typer investeringer, for at sprede risikoen og huske at du måske ikke har mulighed for at trække dine penge ud med det samme.

Vi anbefaler at du søger uafhængig økonomisk rådgivnings hjælp inden du foretager en investering.

Relaterede artikler:

Kom hurtigt igang med crowdlending – læs her

Hvorfor investere i crowdlending og hvordan?

Erfaring med Mintos crowdlending efter 8 måneder