Spring til indhold

Crowdlending og peer to peer lending – Hvad er det for noget?

Crowdlending og peer to peer lending vokser med hastige skridt. Siden 2013 er det fordoblet, industrien bliver stærkere, og som et resultat af dette, så kigger flere investorer efter alternative måder til at få et bedre afkast på deres penge. Men investering i en ny industri kan være nervepirende, så her er nogle ting du skal tænke på inden du bliver en lånegiver.

Lær industrien at kende

Som lånegiver, så tager du rent faktisk bankens plads. Du kommer til at have penge til gode, og det er din beslutning hvem du vil låne dine penge til. Måden man finder en passende lånetager er igennem en online crowdlending platform. De kigger på hver enkel person eller virksomhed, og ser på deres likviditet og giver dem en score, for at se hvilken risiko der er ved dem. Jo højere risiko, jo højere afkast er der typisk også på din investering.

Det er helt op til dig, hvor meget risiko du ønsker at tage. Du kan bestemme dig for at låne til folk med lavere kreditscore, for at få et højere afkast, eller acceptere at du får et lavere afkast for højere sikkerhed på din investering, fordi du låner til virksomheder eller privatpersoner med bedre kreditscore.

Start stille ud

Når det kommer til at lave din første investering, så dyb lige tåen i først inden du går ordenligt i gang. Start med at investere et lille beløb af dine penge, indtil du får en følelse af hvordan industrien fungere. Når du så derefter er begyndt at bruge systemet eller systemerne, så kan du vælge at investere mere, og måske investere i flere platforme. De fleste crowdlending og peer to peer lending platforme kræver en lav minimums investering, og for dem som søger et bestemt slags afkast, har tid til manuelt at vælge og diversificere din låne portefølje.

Kend risikoen

Som det er med alle andre former for investeringer, så er det en økonomisk risiko når du låner dine penge ud for at få et afkast. Men ved at kende risikoen, er det første skridt for at minimere den. Crowdlending har relativt mere risiko, end med en traditionel opsparings konto, men mindre end ved at investere i aktier. Så ved at vælge en virksomhed at investere i, så sørg for at undersøg den grundigt, ved at tjekke deres virksomheds profil ud og deres økonomiske behov.

Kun virksomheder med en god kreditscore bliver accepteret som kandidater til lån på de forskellige platforme. Dog er der ingen der ved hvad fremtiden bringer, og der er altid en sandsynlighed for at virksomheden ikke kan betale sin gæld fuldt ud tilbage. Mange låneplatforme har et automatisk system som hedder buyback garanti, hvor platformen køber lånet tilbage hvis en lånetager ikke betaler tilbage igen. Det træder oftest i kraft efter 60 dage, som eksempelvis hos Mintos eller Peerberry, hvor du får dine penge tilbage samt renterne, men hos en platform som Fast Invest så går der kun 3 dage hvor en kunde ikke betaler, før de køber lånet tilbage af dig. Denne funktion og service er skabt for at minimere risikoen på din investering.

Diversificering

Diversificering af din portefølje, er den bedste måde at håndtere din risiko. Ved at sprede dine penge på mange forskellige investeringer, vil du reducere din risiko hvis en enkelt dårlig betaler ikke får betalt tilbage, så vil det ikke påvirke din investering så meget som hvis alt er investeret i et enkelt lån. For at gøre det simpelt, så bør du ikke sætte dig selv i en situation hvor hele dit afkast er afhængig af en enkelt eller to virksomheder. Invester små beløb i mange lån og så forøger du chancerne for at sikre det bedste afkast muligt. Der er mange investeringsmuligheder at vælge imellem.

Flere og flere virksomheder og privatpersoner begynder at bruge crowdlending og peer to peer lending sider, fordi de kan få billigere lån og lettere ved at optage igennem disse platforme, end de kan i banken. Bankerne har store omkostninger grundet bygninger og administration, som de skal tænke på. Crowdlending og peer to peer lending platforme er kun online, så omkostningerne er meget lave i forhold til bankerne. Denne besparelse bliver givet videre til lånetagerne i form af en lavere ÅOP (årlige omkostnings procent). Det er ikke mærkeligt at antallet af mindre og mellemstore virksomheder ansøger om lån igennem de forskellige crowdlending platforme er højere end nogensinde før, hvilket giver investorerne mulighed for at investere i mange forskellige virksomheder.

Fremragende afkast

Hvis du kan lide hvad du har læst indtil videre, så e det måske på tide at blive en lånegiver? Når du har lavet din investering, og lånet er fuldendt, så vil du modtage månedlige tilbage betalinger fra virksomhederne og privatpersonerne som du har investeret i. Bare husk at pengene du får i rente, ikke er skattefri, så du er nød til at inkludere skat i din skatteopgørelse. Du kan læse vores guide ved at klikke her.

Crowdlending og peer to peer lending giver dig ikke bare mulighed for at se afkastet på din investering. Du får også mulighed for at investere i rigtig mennesker, og ikke bare ansigtsløse virksomheder. Grundet din investering, så kan virksomhederne eksempelvis hyre nye ansatte, starte en ny butik eller måske købe en ny bil for at forøge udbringningerne. Og når de vokser, så gør den europæiske økonomi også.

Hvis du har fået mod på at begynde crowdlending investering, så læs vores artikel:

Sådan kommer du i gang med crowdlending

Her kan du finde 5 udvalgte platforme, som er blandt de største og mest eftertragtede crowdlending og peer to peer platforme.

Relaterede artikler:

Hvorfor investere i crowdlending og hvordan?

Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar

Hvad er buyback garanti i crowdlending?

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo