Spring til indhold

Crowdlending vs opsparings kontra – risiko og udbytte

For den gennemsnitlige person, så er en opsparings konto den mest populære mulighed, da de appellere til folk som ønsker at holde deres hårdtjente penge sikre. Mange kommer aldrig til at overveje investering, grundet frygten for risikoen og uforudsigeligheden. Men den lave årlige rente, som man får ved bankerne på deres opsparings kontoer, gør desværre du kan risikere at misse chancen for at få dine penge til at arbejde for dig. Det er her hvor crowdlending og peer to peer investering kommer ind i billedet. At investere i virksomheder, udvalgt af crowdlending platformen tilbyder bedre afkast, men kommer også med en risiko som lånegivere / investorer skal tage med i sine overvejelser.

Hvilket afkast kan du få?

At have dine penge på en opsparings konto kan rent faktisk få dig til at tabe dine penge. Inflationen spiller nemlig en stor rolle her, og den gennemsnitlige inflation ligger på omkring 1-2 % om året, hvilket betyder at hvis din bankkonto giver en rente på under 1-2 %, så taber du rent faktisk penge. Da en almindelig bankkonto giver under 1 % i rente, og den bedste indlånsrente højest giver 1 % i rente om året, hvis man binder sin kapital i 3 år, så vil du næsten lige meget hvad tabe penge, hvis du bare har dem i banken.

Afkast fra crowdlending investering er langt højere, da der ikke er en bank som mellemmand involveret. Du har mere kontrol over dine penge, platformen tilbyder oftest et stort udvalg af lån med forskellig risiko og rente og du kan vælge hvilken virksomhed eller privatperson du vil udlåne penge til. Du har også mulighed for at vælge hvilken rente du som minimum skal have for din investering og over hvor lang løbetid du ønsker at investere i. Husk på at jo højere afkast er, jo større risiko er der som regel også.

Hvad er Risikoen?

Risikoen for at tabe penge er den primære årsag til at folk vælger at beholde deres penge på deres bankkonto i stedet for at investere dem og udnytte de store muligheder for afkast igennem eksempelvis crowdlending. Selvom risikoen godt nok eksistere, så har mange crowdlending og peer to peer platforme nogle muligheder for at reducere risikoen så meget som overhoved muligt. Til at starte med, så skal alle lånetagere hos de forskellige crowdlending platforme, som eksempelvis Mintos, PeerBerry eller Fast Invest, igennem en ansøgnings proces, hvor de bliver kreditvurderet grundigt. På den måde sikre de, at inden investorerne har mulighed for at investere, så er det kun de sikreste muligheder som kommer op på platformen.

For at mindske din risiko yderligere, så er det væsentligt at du diversificere (spreder) din investering, for at sprede risikoen for at tabe penge. Dette er en effektiv strategi, som anbefales af stort set alle eksperter, hvor man investere i mange forskellige lån i stedet for at investere hele din investering i et enkelt lån.

En anden mulighed som mange crowdlending platforme giver deres investorer, er buyback garanti. Buyback garanti betyder at hvis lånetageren ikke betaler sit lån tilbage igen, så køber platformen lånet tilbage igen, og du får i de fleste tilfælde også renterne som du ellers ville have opnået i løbetiden. Dette er yderst attraktivt for både erfarende og nye investorer da de mindsker ens risiko betragteligt.

Investering og at trække dine penge ud igen

Med crowdlending investering, så er dine penge normalt ikke så let tilgængelige, som hvis man trækker dem ud fra sin opsparings konto, hvis de er investerede i virksomhedslån som ikke er fuldt tilbagebetalt. Dog så tillader næsten alle platforme ligesom Mintos, PeerBerry og Robo.cash, at du kan sætte dine lån til salg på deres ’’secondary market’’ Den eneste platform der findes på nuværende tidspunkt, som tilbyder salg af lån til selve platformen indenfor 1 dag er Fast Invest, som har denne mulighed tilgængelig.

Hvis man sammenligner de let tilgængelige opsparings kontoer, så er det ikke lige så nemt at trække pengene ud igen igennem crowdlending. Men for mange, så har dette ikke afgørende betydning, da man til gengæld får et væsentligt højere afkast. Hos mange indlånskontoer i bankerne, er der restriktioner på at du minimum skal investere x antal kroner. Igennem de fleste crowdlending og peer to peer investerings platforme så kræves der kun en lille investering på helt på omkring 1 til 10 euro per investering, hvilket giver dig langt større kontrol over dine investerings valg.

Spændende udvikling i fremtiden

Eftersom at crowdlending og peer to peer lending konstant udvikler sig hele tiden, så bliver det en mere sikker og attraktiv måde at investere på, med mindre risiko og større afkast. I 2015 så søgte 114 crowdlending platforme efter fuld bemyndigelse af FCA (Financial conduct authority), hvilket giver mere strikse regulativer for alle peer to peer crowdlending lånetagere, hvilket gør det endnu mere sikkert som en investerings mulighed.

Relaterede artikler:

Kom hurtigt igang med crowdlending – læs her

Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar

Valg af crowdlending platform

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo