Spring til indhold

Kom igang som crowdlending investor her

Crowdlending er et nyt begreb, hvor du som privatperson har mulighed for at lege bank, og udlåne dine egne penge til andre privatpersoner eller firmaer. Fordi du låner dem penge, vil du modtage en rente af dine udlånte penge. Det er en industri som har opnået en stor vækst indenfor de seneste år i det meste af verden, og den er blevet taget rigtig godt imod af både store og små investorer.

Vi vil i denne artikel komme yderligere ind på hvad crowdlending rent faktisk er, og hvordan du kan begynde på det.

Hvad er crowdlending?

Definitionen på crowdlending er helt kort, at man udlåner sine penge til privatpersoner eller virksomheder igennem en online platform, som agerer som bindeledet mellem lånetagere og investorer.

Et eksempel kan være: Du har 10.000 kroner stående i banken. Disse 10.000 kroner vil du gerne investere. Du vælger så at oprette dig hos en crowdlending platform, og udlåner dine 10.000 kroner igennem denne online service. Dine penge kan så blive lånt ud til de virksomheder og privatpersoner, som har ansøgt om et lån, og du vil modtage en rent i afkast, for at udlåne dine penge.

Du er dog ikke alene om at finansiere disse lån, for der kan nemt være 100 personer eller flere som investerer i hvert lån, og på den måde kan du med dine 10.000 kroner investere i måske 500 lån. På den måde kan du lettere sprede din investering, og gøre den mere sikker da du kan få fordelt dine penge på flere hundrede lån.

Hvorfor investerer i crowdlending?

Hvorfor skal man investere i crowdlending, og ikke bare nøjes med at investere dine penge i eksempelvis aktier? Vores anbefaling er, at man bør sprede sin investering på både aktier og crowdlending. Man bør aldrig have alle sine æg i en kurv, hvis man ønsker en fornuftig risikoprofil. Og vi mener heller ikke at man skal investere alle sine penge i crowdlending. Men vi mener dog at risikoen for at investere i en spredt aktieportefølje og i crowdlending, er meget tæt på hinanden. Man skal forvente at få et afkast på mellem 10 og 12 % ved crowdlending og aktier ligger på kun 6-7 rent historisk set. Så hvis du kan fordele din investering på både aktier og crowdlending, så formindsker du din risiko og får spredt din investering, hvilket er en fordel i tilfælde af en økonomisk krise eller lignende.

Der er selvfølgelig altid en risiko når man investerer, men med buyback garanti i sin crowdlending investering, gør at du lettere kan forudse dit afkast på din investering, hvilket de fleste investorer finder interessant. Og grundet inflationen, så vil din opsparing i banken miste værdi over tid, hvilket er endnu en årsag til at man bør få sine penge til at arbejde for sig.

Crowdlending i Danmark

Crowdlending i Danmark er også begyndt at blive rigtig populært igennem de senere år. Desværre har vi i Danmark ikke særligt mange crowdlending platforme, og det er også gået ret langsomt med væksten igennem de senere år, og de er først her på det seneste at det virkeligt har taget fat. Især som investor, er det blevet populært at placere en del af sin portefølje i crowdlending investering.

I 2013 fik den første danske crowdlending platform og i dag er vi oppe på 4 platforme, hvor man som investor har mulighed for at placere sine penge til gengæld for et afkast.

Desværre er afkastet og udvalget af lån på de danske platforme ikke attraktivt nok for de danske investorer, så derfor vælger de fleste udlandske platforme som eksempelvis Mintos. Afkastet er omkring 6-7 % årligt på de danske platforme, kombineret med at det er uden sikkerhed som buyback garanti. Når man kigger på de alternativer man finder hos de udenlandske platforme, så er dette kort sagt ikke attraktivt nok, og derfor at de fleste danske investorer investere i de udlandske platforme.

De 3 danske platforme er følgende:

Vi har forsøgt at give et overblik over de danske crowdlending platforme nedenfor, så du kan læse lidt omkring de forskellige alternativer.

Flex funding

Flex funding var den første platform til at lave crowdlending i Danmark. Flex Funding blev opstartet i 2013 og fokusere kun på lån til virksomheder. De har i dag formidlet over 100 millioner kroner og deres gennemsnitsrente er på 7,50 % om året. Du kan hos Flex Funding investere i ned til 200 kroner pr. lån. Dog er der begrænset med lån, så ofte er man nød til at væbne sig med tålmodighed, hvis man skal have investeret større beløb.

Lendino

Lendino minder utroligt meget om Flex Funding. De startede i 2014 og har udlånt over 77 millioner kroner igennem deres platform. Hos Lendino kan du få et afkast på 4-15 % og der er desværre ikke offentliggjort yderligere statistikker omkring en mere præcis gennemsnitsrente. Deres minimums investeringer på 1000 kroner pr. lån hvilket betyder at du får svært ved at sprede din investering nok medmindre du har en stor kapital, grundet det høje udlån pr lån på platformen. En anden ulempe hos Lendino er, at der kun i gennemsnit er et enkelt nyt lån tilgængeligt på platformen om ugen, som gør at det tager ret lang tid at få investeret hele sin investering.

Better Rates

Better Rates er det nyeste skud på stammen i Danmark. De startede i 2016 og er godkendt af finanstilsynet. Better Rates virker til at have det mest lovende crowdlending produkt i Danmark, men de har desværre også lidt vej endnu, da ikke udbydes helt nok lån på platformen. Der er 5800 låneansøgninger siden de startede i 2016, hvilket betyder at der cirka kommer 8 lån om dagen. Men da der er 6300 investorer derinde, så er der ikke nok lån til at du kan sprede dig helt nok endnu. Dog kan du investere helt ned til 100 kroner pr. lån hvilket ellers giver god mulighed for risiko spredning, så snart der er kommet flere lån derind indenfor de kommende år.

Valg af crowdlending platform

Når man skal vælge hvilken crowdlending platform man skal begynde at investere i, så er det vigtigt at man vælger den rigtig første gang, så man får en god oplevelse. Man kan let komme til at lave en del begynder fejl, hvilket også er årsagen til denne guide.

Vi investerer selv i crowdlending, hos crowdlendingdanmark og derfor forsøger vi også at rådgive ud fra de bedste personlige erfaringer, men også erfaringer som fra andre investorer rundt omkring på nettet.

Vi har derfor nogle udvalgte platforme, som har fået de bedste anmeldelser rundt omkring på nettet, og vi har også stiftet vores egne erfaringer med flere af disse platforme.

Crowdlending platforme

Her finder du nogle af de mest anerkendte crowdlending platforme, som er ideelt for dig som gerne vil komme i gang med crowdlending.

Kom hurtigt igang med crowdlending - læs her mintos

Mintos

Mintos er en af største crowdlending platforme i Europa. Der er lån fra 20 forskellige långivere, hvilket betyder at der er en masse af lån, og de får flere og flere muligheder løbende. Hos Mintos kan du forvente et afkast mellem 11-12 % om året i renteindtægter. Mintos har buyback garanti på deres lån, hvilket betyder at hvis lånet bliver betalt for sent tilbage i xx antal dage, så bliver lånet købt tilbage af dig, og du får stadig dine penge og renter. Dette mindsker din risiko ret betragteligt. En hel ideel platform for både nye og mere erfarende crowdlending investorer.

Du kan oprette en konto på under 2 minutter og læse om Mintos her

 

Kom hurtigt igang med crowdlending - læs her peerberry

PeerBerry

Peerberry er nok et af de nyeste skud på stammen, når vi snakker crowdlending platforme. De startede i 2017, men er dog ejet af Aventus Group som har 9 års erfaring i lånebranchen. PeerBerry er nok en af de letteste platforme at starte op med, da de har en fast rente på 12 % og korte løbetider på deres lån. Ofte 30 dage, hvilket betyder at du hurtigt kan trække dine penge ud af platformen, hvis du skal bruge dine investerede penge. Peerberry har også Buyback garanti efter 60 dages manglende betaling på lånene, hvilket igen sikre os som investorer.

Du kan oprette en konto på under 2 minutter og læse mere om PeerBerry her

 

Kom hurtigt igang med crowdlending - læs her viainvest

Viainvest

Viainvest har været i gang siden 2009, og er også en af de lidt større crowdlending sider. Hos Viainvest, skal du forvente en rente på omkring 10 %. Viainvest’s service er super let at bruge og der er en masse af lån. Og deres auto Invest har også fået en masse ros, for at fungere upåklageligt. Viainvest er også et rigtigt fint sted at starte, hvis du er ny indenfor crowdlending og minder meget om de overstående crowdlending platforme.

Du kan oprette en konto gratis og læse mere om Viainvest her

Strategi

Vi vil anbefale dig at investere maksimum 25 % af din portefølje i crowdlending som førstegangs crowdlending investor. Grunden til dette er, at man ofte kommer til at lave nogle små begynder fejl, så derfor er det bedre at lære de forskellige platforme stille og roligt i stedet. Udover dette, så er det også en ny måde at investere på, hvilket betyder man endnu ikke har oplevet crowdlending under en finanskrise.

Derudover så vil vi anbefale dig at oprette en bruger på flere af de nedestående platforme, for at se deres brugervenlighed og studere dem lidt nærmere, inden du beslutter dig for hvilken platform du skal investere i.

Når du endeligt har valgt den rette platform, så vil jeg anbefale dig at læse vores guide om at overføre penge billigt til udlandet, da disse platforme er i udlandet, og derfor kan du undgå de dyre bankgebyrer ved brug af TrasferWises service. TransferWise er en online service, hvor du let og hurtigt kan overføre penge billigt til udlandet og spare en masse gebyrer.

Læs artiklen her: Overfør penge billigt til udlandet med TranferWise

Skal der betales skat af crowdlending indtægter?

Ja, dine indtægter fra crowdlending skal du betale skat af. Vi har lavet en guide til at indberette skat af crowdlending indtægter 

Du beskattes kun af de renter du modtager, og ikke for alle de penge du får fra crowdlending.

 

Hvor meget bør man investere i hvert lån?

Det er klart bedst at diversificere sin crowdlending investering, og derfor sprede sin investering over så mange lån som muligt. Vores klare anbefaling er, at investere i så mange lån som muligt med et så lille beløb som muligt. De fleste platforme tillader at man kan investere helt ned til 10 euro pr. lån hvilket gør at du med en investering på 5.000 kroner vil kunne investere i over 60 lån.

Hvad er buyback garanti?

Buyback garanti betyder at hvis et af de lån du investere i, ikke bliver afbetalt til tiden og går mere end 30 eller 60 dage over tid, så bliver dit lån købt tilbage af långiveren. Hos flere platforme får du endda renterne alligevel.  Dette gør at du kan få en mere stabil rente, og derved mindske din risiko.

Mulighed for at få dine penge ud igen

På de fleste platforme, så har du mulighed for at sælge dine lån på deres secondary marketplace. Dette betyder at du kan sætte dine lån til salg med lidt rabat og komme af med dem hurtigt, i stedet for at vente på at lånet løber ud. Dette kan blive aktuelt, hvis du pludseligt skal bruge dine investerede penge igen til eksempelvis køb af hus, bil eller hvad der kunne komme af behov. Dog anbefaler vi at du ikke investere penge som du skal bruge indenfor det næste års tid eller mere.

Læs også: 

De bedste crowdlending platforme

Anmeldelse af Mintos crowdlending

Erfaring med crowdlending efter 2 år

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *