Kan jeg være helt ærlig overfor dig?
Renterne som de fleste investorer får igennem de traditionelle banker, er virkeligt dårlige. Særligt når du sammenligner med de høje renter, som de selv samme banker tager for at låne deres penge ud.
Hvem tjener fleste penge? I hvert fald ikke Hr. og Fru. Investor. Nej banken tjener de fleste penge, og de bruger dine penge til at gøre det.
Du bliver måske glad for at høre at peer to peer og crowdlending tilbyder en mulighed for at ændre dette.
Det er meget simpelt: Crowdlending og peer to peer lending kan tilbyde investorerne et højt afkast på deres investeringer, og give lånetageren nogle bedre renter på samme tid.
Er det et mirakel produkt eller bare overvurderende?
Denne guide er introduktionen til det helt grundlæggende bag crowdlending og peer to peer lending, og inkludere fordele og ulemper, af denne relativt nye Investeringsmulighed.
Gå direkte til afsnittet om:
Hvad er crowdlending?
Crowdlending som også er kendt som peer to peer lending, er en måde at låne penge ud til privatpersoner eller virksomheder, hvor mange små investorer går sammen om store lån. Som eksempel så kan en investor deltage i et lån på 100.000 kroner, ved at bidrage med 100 kroner. I dette tilfælde, så vil investoren modtage 1 % af lånetagerens genbetalinger og renter. Du får altså lov til få bankens rolle, og låne dine penge ud.
Du bør også være opmærksom på at bankerne ikke er involveret, og at der er både højere risiko og højere profit involveret for begge parter.
Hvad er forskellen på aktieinvestering og crowdlending?
Når du skal investere i aktier, så køber du din egen lille andel i virksomheden, hver gang du køber en aktie. Du handler igennem en online børsmægler hvor du køber og sælger aktier fra dag til dag.
Når du investere i crowdlending så investere du i stedet for i lån. Du låner dine penge ud til enten lånvirksomheder eller direkte ud til låntagere igennem platformene. Her kan du ikke trække pengene ud fra dag til dag, men til gengæld er rente afkastet ofte i den høje ende på over 10 % om året.
Hvad er forskellen på crowdlending og crowdfunding?
Crowdfunding er en smule anderledes end crowdlending. Crowdfunding er unikt, fordi det involverer mange folk, som er kendt som ’’the crowd’’ som finansierer et projekt.
Det der gør det unikt er, at lånetageren er en projektleder eller initiativtager, og initiativtageren henvender sig direkte til folket, altså ’’the crowd’’ og sælger dem ideen om at investere i deres projekt.
Dette er ikke tilfældet med crowdlending og peer to peer lending, hvor der er en mere anonym måde at gøre det på.
Crowdlending og peer to peer lending fungerer på den måde, at du får basis fakta omkring lånetageren, såsom alder, land, kredit score osv. Og hvorfor de vil låne pengene. Men her får man ikke de helt dybe detaljer omkring projektet eller årsagen til hvorfor de ønsker at låne pengene.
Som en crowdlending samt peer to peer lender, så investere du ikke i ’’hvorfor’’ lånetageren ønsker at låne, men mere på hvor god de er til at betale tilbage.
Hvordan fungere det, og hvordan starter jeg?
Overvejer du at investere i crowdlending, så vil vi lige forsøge at fortælle hvordan det helt konkret fungere.
Lånegivere
Lånegivere, som også er kendt som investorerne er almindelige folk eller virksomheder som vil låne penge til andre folk eller virksomheder i håb på at få et højere afkast end hvis de havde deres penge i andre investeringer.
Lånetagere
Lånetagere er dem som ønsker at modtage penge med en lavere rente, end de får tilbudt i banken. Årsagerne til at de låner penge, kan være fordi de vil renovere hjemmet, ferier, virksomheds vækst, et billån eller mere.
Lånetagere kigger ofte på crowdlending og peer to peer lending, for at undgå en masse papirarbejde, som kræves af bankerne, eller fordi de vil have et mindre lån end bankerne er villige til at låne ud.
Crowdlending og peer to peer platforme
En platform er bindeledet mellem investorerne og lånetageren. Her kan du som lånetager ansøge om lån igennem eller forbinde loan orginators med investorer som ønsker at investere deres penge i udlån.
Du kan på denne side sammenligne de forskellige platforme og finde den bedste platform for dig, så du slipper for at skulle lede hele nettet rundt for at finde de bedste muligheder:
Sammenlign crowdlending og peer to peer platforme
Secondary market
Et ’’secondary market’’ er et marked hvor en investor kan sælge deres investering, hvis de beslutter sig for at frigive deres likviditet. Nogle sider tilbyder et secondary market, mens andre ikke gør. En investor kan også beslutte sig for at købe en anden investors investering. Hos Mintos har de endda lavet en auto invest funktion til deres ”secondary market” så man kan investere i disse lån som andre sælger og hos Fast Invest har i stedet for et secondary market, valg at give investorerne mulighed for at sælge deres lån direkte til platformen, uden nogen form for tab, som de eneste på markedet.
Derudover så kan et lån blive solgt eller købt på den sekundære markedsplads som det bliver kaldt på dansk, for mere eller mindre end dens reelle værdi. Prisen afhænger af lånets betalings status og lånetagerens informationer, samt hvor travlt sælgeren har med at komme af med investeringen, hvor man så kan give mere rabat på disse lån.
Hvad er et crowdlending og peer to peer lån?
Crowdlending og peer to peer lån er lån som bliver lavet af lånetagere igennem en platform. Lånetageren tilbagebetaler lånet igennem denne platform, og platformen betaler investoren inkluderet renterne.
Strategi
Vi anbefaler at du søger efter lån med 10 % eller højere rente, som er lavet af folk over 60 år, eftersom de er mere konservative og har større sandsynlighed for at betale tilbage igen, og som skal bruge lånet til pension, uddannelse eller forbedringer i hjemmet.
Undgå at vælge lån som involverer luksus, såsom eksempelvis ferier, kosmetiske operationer eller juveler, eftersom, de har større chance for ikke at blive betalt tilbage igen.
Derudover så bør du læse beskrivelsen af låneansøgningen, eftersom den bør være fri for en masse stavefejl. Tænk på det som en jobansøgning eller en salgs præsentation. Viser lånetageren sig fra den bedste side?
Det er her hvor din intuition og dømmekraft kommer i spil.
Hvis lånetageren ikke har beskrevet deres projekt eller årsag til at ville have lånet i detaljer, eller at læse korrektur på sin ansøgning, kan du så sætte din lid til dem med at betale tilbage til tiden hver måned?
5 gode råd til investering
1. Spred din investering
Invester ikke alle dine penge i crowdlending og peer to peer lending. Du er nød til at diversificere, og bruge andre former for investeringer, for at få en portefølje som er godt diversificerede og som kan tolerere nedture i marked. Ikke hav alle æg i én kurv.
2. Lav en plan.
Skriv en liste med de mål og forventninger som du har for din crowdlending og peer to peer lending, hvilket indeholder tidshorisonten og risiko niveau som du ønsker at have.
3. Start langsomt ud
Hvis du lige er begyndt at investere, så lad være med at invester alt på én gang. Start med nogle små beløb, og helst et beløb som du har råd til at tabe. Få beskidte hænder først og få styr på værktøjerne og platformene inden du investerer yderligere.
4. Spred dig ud på flere forskellige lån.
Læg ikke alle ’’æggene i én kurv’’. Nogle rådgivere anbefaler at du ikke investerer mere end 1 % i et lån, i tilfælde af at det ikke bliver tilbage betalt. Hvis dette sker, så mister du alle dine penge. Sørg gerne for at investere i mere end én platform, eftersom at de forskellige crowdlending og peer to peer platforme også kan fejle.
5. Lad være med at presse citronen.
Crowdlending og peer to peer investering kan give høje renter, og derfor også hurtigere økonomiske resultater end mange andre investeringer. Men det er stadig ikke en god ide at træffe pludselige beslutninger. At tjekke alle dine investeringer hver dag, leder til at man bliver utålmodig og kan måske opmuntre til at ændre strategi, hvilket sjælendt er en god ide.
Fordele og ulemper
Det kan være svært at få et overblik over de forskellige fordele og ulemper der er ved crowdlending investering, så derfor har vi valgt at skabe et for dig.
Fordele
For investorer
- Chancen for at få en bedre rente end man får i banken
- Lav investerings minimum, så nærmest alle kan blive investorer og investere helt ned til 1 euro på nogle platforme.
- En kort tidshorisont inden du kan se afkastet.
- Mere likviditet, særligt hvis der er et secondary market.
- Der er mange platforme at vælge imellem.
- Mulighed for at investere i andre lande og nabolande, da de fleste platforme er internationale.
- Mulighed for at få en højere rente, end du ville få i dit eget land.
- Mulighed for at diversificere sin investering, og investere små beløb i mange lån på en gang.
For lånetageren
- Chancen for at få et lån, som banken måske ikke ville godkende.
- Du kan låne små beløb, hvilket passer flere behov.
- Hurtig finansiering, og langt hurtigere end i banken.
- konkurrencedygtig rente, lavere end mange banker eller andre låneudbydere tager.
Ulemper
For investorer
- Lånegiveren kan måske ikke betale tilbage, og du kan tabe din investering, eller ikke tjene så meget.
- Du kan måske komme til at bruge meget tid på at håndtere din portefølje.
- Nogle platforme har måske gebyrer, som kan spise noget af din profit.
For lånetagere
- Crowdlending og peer to peer lending gør det måske for let at låne penge, som du ikke har brug for, eller ikke kan betale tilbage.
Kom i gang med at investere. Det er langt lettere end du tror.
Sammenlign platforme
Crowdlendingdanmark.dk har dette værktøj, som tillader at filtrere resultaterne med rente, buyback garanti, hvor længe de har eksisteret og andre specifikationer. Dette kan være et meget hjælpsomt værktøj til at finde den rette platform for dig.
Cashback og bonus i crowdlending og peer to peer lending
Der er også ved flere platforme som tilbyder bonus og cashback bonus, hvilket man som investor kan vælg, for at presse så meget juice ud af sin investering. Det kan du også finde her
Overfør penge billigt til udlandet
Når du skal overføre penge til de forskellige platforme, som oftest befinder sig udenfor Danmark, så kan det hurtigt blive ret dyrt at overføre igennem banken, grundet deres høje gebyrer samt vekselgebyrer. Her vi lavet en guide til hvordan du kan spare en masse penge, ved at vælge en platform som Transferwise til at investere igennem, hvor du slipper for de store gebyrer ved banken. Læs vores guide til TransferWise her.
Hvad er risikoen?
- Risikoen for at lånetageren ikke betaler tilbage.
- Risikoen for at platformen ikke er gode nok til at vurdere låneansøgernes kredit, hvilket kan ende i dårlige investeringer.
- Crowdlending og peer to peer platformen kan gå konkurs som ’’Trustbuddy’’ gjorde i 2015.
’’Note: I oktober 2015, så søgte platformen ’’Trustbuddy’’ efter konkurs. Der blev senere afsløret forseelser, og efterforskere fandt ud af at 44 millioner manglende på klienternes kontoer.’’
Så ja, der er risiko, men der er også et stort afkast ved at investere i crowdlending, så man skal blot gøre op med sig selv, om afkastet udligner risikoen.
Buyback garanti
Der er også flere måder hvor du kan minimere risikoen på dine investeringer. En af disse måder er buyback garanti. Med buyback garanti, vil platformen købe lånet tilbage fra dig hvis lånet går over tid og ikke bliver tilbagebetalt i rette tid. Hvis lånetageren er bagud med betalingerne, og lånet går over tid, så vil platformen eller loan orginator købe lånet tilbage igen, og betale investoren pengene tilbage plus renterne. Det er svært at tabe på sin investering med sådan en aftale. Du kan på vores sammenlignings side vælge de platforme som har buyback garanti.
Er det sikkert?
De fleste eksperter er enige om, at man ikke bør investere penge som man står og skal bruge. Det værste der kan ske, er at du ikke ser dem igen. Personligt, så tror jeg ikke på at et totalt tab af mine penge er særligt sandsynligt, ellers så havde jeg ikke selv investeret i crowdlending.
Uanset hvad, så bør denne type investering kun være en lille del af din investerings portefølje og sørg for at spred din investering så meget som muligt.
Er det en god langsigtede investering?
’’Warre Buffet’’ har udtalt: Uanset hvor talentfuld og hvor meget du lægger i det, så tager nogle ting bare tid. Du kan ikke lave en baby på én måned, ved at gøre ni kvinder gravide’’
Når man investere i Crowdlending og peer to peer lending, så vil man opleve at hos de fleste platforme kan du investere i lån i helt op til 5 år eller mere. Dette betyder at nogle af lånene du investere i låser dine penge i relativt lang tid, hvilket også gør at du ikke bør investere i 5 årige lån, hvis du skal bruge dine penge om et år allerede.
Dog findes der på de fleste platforme også kortsigtede lån, som varer under et år og helt ned til 1 måned.
Crowdlending og peer to peer lending statistik
Statistik på de forskellige platforme er ikke svært at finde.
I dag så er crowdlending og peer to peer lending som vi kender det, omkring 12 år gammel.
En af de originale platforme ’’Zopa’’ har lånt mere end 2,60 milliarder ud, og har over 60.000 aktive investorer, og over 277.000 lånetagere igennem disse 12 år.
Derudover så kan du også på forsiden af den største europæiske platform Mintos finde alle deres statistikker, hvor du eksempelvis kan se at de har over 160.000 investorer, og udlånt over 2 millarder euro.
Og dette er ikke alt.
I England så er crowdlending og peer to peer lending skiftet fra forbrugs til erhvervs lån. I 2014 var 43 % af lånene til virksomheder. I 2015 så var 47 % virksomhedslån, og hvis man ser på tallene i eksempelsvis 2016 og 2017, så går det hurtigere med væksten af erhvervslån i forhold til privatlån og igen i 2018 og i 2019 forsætter den vækst uden tvivl.
Konklusion
Giv det et forsøg.
Vi håber at du har fundet denne guide hjælpsom. Hvis du ønsker en let måde at komme i gang på, med relativt lav risiko og en helt ny investeringsmulighed, så kan du finde den rette platform for dig ved at sammenligne platforme. Klik her for at sammenligne de forskellige crowdlending og peer to peer platforme.
Relaterede artikler:
Kom hurtigt igang med crowdlending – læs her
Hvad er crowdlending investering? Læs denne artikel og få svar
Erfaring med Mintos crowdlending efter 8 måneder
Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo