Spring til indhold

Fem hurtige og gode råd til nye crowdlending investorer

Overvejer du at springe ind i det fascinerende og potentielt lukrative univers af crowdlending? Så læs videre for her får du fem gode råd til at gå fra begynder til at blive succesfuld i crowdlendingverdenen.

 

Hvad er crowdlending?

De fleste har hørt om crowdfunding, hvor almindelige mennesker (the crowd) giver penge til at finansiere et projekt. Crowdlending minder om sin navnefætter, men selvom det bliver mere og mere populært, så har mange stadig aldrig hørt om crowdlending. Så her er først et crash course i crowdlending for begyndere.

Crowdlending bliver også kaldt peer-to-peer lending, fordi det er en lånemetode, der gør det muligt for mange små investorer at gå sammen og investere i et projekt uden om bankerne. Investorerne er helt almindelige mennesker som dig og mig, der går sammen om at investere i et projekt, som låntagerne pitcher til dem. Et projekt kan være alt mellem himmel og jord. Nogle har brug for et lån til at renovere huset eller købe deres nye drømmebil. Andre drømmer måske om at rejse jorden rundt og skal bruge kapital, mens andre igen muligvis står med en fantastisk idé til en virksomhed, men mangler finansiering til at kunne føre det ud i livet. Det kan også være en person, der lige står og mangler den sidste sum penge for at kunne finansiere det store buy-in, han eller hun drømmer om. Alt dette kan du som investor hjælpe dem med at realisere.

Der er i Danmark et par gode platforme til at formidle kontakten mellem investor og låntager som for eksempel Lendino og Flexfunding. Du kan også prøve nogle af de udenlandske som PeerBerry og Mintos.

crowdlending investering nye investorer

Fem gode råd

Hvis du er helt ny udi at investere på crowdlending-platforme, så kommer her fem gode råd, som du kan bruge til en start.

 

Lav din research

Sæt dig grundigt ind i, hvad crowdlending er, hvilke platforme du kan vælge imellem, hvilke der har fået de bedste anmeldelser, og hvordan du opbygger en solid portefølje uden at satse hele opsparingen. Gør dig bekendt med diverse regler og betingelser på de platforme, du vælger at bruge, inden du hopper ud i det. Undersøg, hvordan platformen er reguleret, og hvilket land den befinder sig i. Vær kritisk og brug de platforme, som er kendte og velbrugte. Læs blogs og fora om emnet og få en fornemmelse af, hvad de forskellige betegnelser og begreber dækker over.

 

Start småt

Investér ikke mere end hvad du har råd til at miste. Få en føling med, hvordan det hele fungerer, inden du begynder at investere større beløb. Vær fleksibel og vær forberedt på, at tingene hurtigt kan ændre sig i investeringsverdenen. Der er en risiko for, at låntageren ikke kan – eller vil betale pengene tilbage, så vær sikker på, at du ikke kommer ud, hvor du ikke kan bunde ved at investere mere, end hvad du komfortabelt kan tabe, hvis uheldet nu skulle være ude.

 

Vælg dine projekter med omhu

Der er mange projekter derude, der alle gerne vil have dine penge, og ikke alle sammen er lige legitime. Undlad så vidt muligt at investere i ting, hvor du ikke umiddelbart kan se, hvordan du får pengene tilbage. Rejser er for eksempel en mere usikker investering end en virksomhed. Vælg projekter med en seriøs og dyb beskrivelse samt med god grammatik. Vælg gerne projekter fra lidt ældre personer, da der er større chance for, at de betaler lånet tilbage.

 

 Få styr på skatten

Du skal betale skat af de penge, du tjener gennem crowdlending. Det kan godt være lidt af et virvar at finde ud af, hvad og hvor du skal indberette, og der er forskel på, om det er penge tjent på en dansk eller en udenlandsk crowdlending-platform. Så brug lidt tid på at sætte dig ind i de forskellige regler, så du undgår at få problemer med SKAT. På skat.dk kan du læse mere om reglerne. Vær opmærksom på at SKAT bruger begrebet lånebaseret crowdfunding i stedet for crowdlending.

 

Tag dig god tid

Det er spændende at bevæge sig ind på nye markeder og ud i nye lovende projekter – men træd varsomt. Giv dig tid til at sætte dig ordentligt ind i tingene og til at vælge, hvor du vil investere dine penge, inden du smadrer den fiktive sparegris. Crowdlending kan være en god måde at investere på, og det kan være lukrativt, men prøv dig lidt frem, tag dig tid til at lære platformene at kende og til at lære, hvor du skal satse og hvilke projekter og platforme, du skal styre udenom. Snak med de mere erfarne investorer på diverse fora og få en fornemmelse for den digitale, fællesskabsstyrede investeringsverden. Hvis du gør det, kan det sagtens blive en sjov, spændende og lukrativ oplevelse.

 

crowdlending investering nye investorer 2

 

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *