Spring til indhold

Spred din investeringsrisiko med aktieindeks

Spred din investeringsrisiko med aktieindeks

Superinvestoren Warren Buffett er nærmest kendt for sit mantra ”diversification is for dummies” – altså, at kun tosser spreder sine investeringer. Det kan man være enig eller uenig i, men Buffetts udtalelse skal i hvert fald ses i lyset af den tid, han bruger på sine investeringer. Potentielle aktiekøb bliver mål og vejet nøje, inden en eventuel handel finder sted.

Har du ikke mulighed, evner eller tid til at lave en tilsvarende afvejning af dine potentielle aktieinvesteringer, kan det derfor stadig være en god idé at sprede dine investeringer og dermed din risiko. Det kan gøres på flere måder, men i denne artikel vil vi fokusere på, hvordan du nemt kan sprede din investeringsrisiko ved hjælp af aktieindeks.

Udfordringen ved at sprede din risiko

Teorien om at sprede dine investeringer går ud på, at du bør investere i forskellige sektorer, markeder osv. Jo mere forskellige dine investeringer er, og jo flere aktier, du spreder dine investeringer ud over, jo større er din risikospredning.

Udfordringen ved at sprede din risiko på denne måde er, at du ofte vil skulle købe hundredvis af forskellige aktier, og at du dermed skal bruge en forholdsvis stor mængde kapital, da dine investeringer ellers vil blive ramt hårdt af dine handelsomkostninger.

Aktieindeks er den oplagte løsning

Denne udfordring kommer du let og elegant henover ved hjælp af handel med aktieindekser. Når du køber et indeks, kan det nemlig sammenlignes med at investere i et enkelt værdipapir, der dækker over flere aktier.

Lad os tage et eksempel. Du ønsker at sprede din risiko ved at købe forskellige aktier i forskellige sektorer i Danmark. Du vil derfor investere 10.000 kr. i det danske C25-indeks. Det kræver så umiddelbart, at du investerer i hvert af de 25 selskaber, der er i indekset. Forestil dig så, at du ønsker at investere i USA, Tyskland, Kina og andre lande også. Mængden af investeringer bliver hurtigt uoverskuelig.

Sådan er det ikke, når du handler med aktieindeks. Her kan du blot købe ét værdipapir – altså et indeks – der repræsenterer alle aktierne i C25. Når du køber dette indeks, får du en fordeling af aktier tilsvarende den fordeling, aktierne har i det pågældende indeks.

Vil du investere i både danske, amerikanske, tyske og kinesiske aktier, kan du altså nøjes med at investere i de fire indeks, og dermed foretage fire handler i stedet for mere end 100 handler. Du sparer både tid og handelsomkostninger, og kan i stedet læne dig tilbage velvidende, at du har spredt din investeringsrisiko på tværs af markeder, valutaer, sektorer og andre faktorer. Er du interesseret i at sprede din risiko, når du handler med aktier, er aktieindeks dermed den oplagte løsning.

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *