Spring til indhold

Sådan kommer du i gang med crowdlending

Som nybegynder kan det være svært at overskue, hvordan du skal gribe crowdlending an, når først du har fået styr på det teoretiske. For hvordan kommer du videre med den praktiske del af crowdlending og får lavet dine første udlån?

I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du kan tage det første skridt ud i crowdlending-universet, når først teorien er på plads.

Forstå crowdlending

Inden du giver dig i kast med den praktiske del, er det vigtigt, at du forstår teorien bag crowdlending. Vi vil ikke komme nærmere ind på teorien her, men blot løfte en venlig pegefinger. Du bør vide, at denne investeringsform kan sammenlignes med et finansielt bet på lånemarkedet. Du ”better” således på, at låntager er i stand til at betale lånet retur, og for dette ”bet” modtager du en gevinst i form af en rente.

Sæt dig et mål

Når teorien er på plads, er næste skridt at sætte dig et mål med crowdlending. Hvor stort et afkast forventer du at skabe? Der kan være stor forskel på det afkast, du kan opnå på forskellige udlån, og har du f.eks. et mål om at opnå 10% i afkast, nytter det ikke noget at kigge efter udlånsmuligheder, der har en lavere udlånsrente. Du er derfor nødt til på forhånd at have sat dig et mål for dit afkast, så du kan fokusere på udlånsmuligheder, hvor afkastet svarer til dit mål.

Tænk over din risikovillighed

Når du sætter dig dit mål, er det samtidig værd at tænke lidt over din risikovillighed. I langt de fleste tilfælde følges afkast og risiko ad – jo større afkast, jo større risiko. Det kan være fristende blot at vælge de lån, der giver den højeste rente og dermed det højeste afkast, men hvis din risikovillighed er begrænset, er det måske bedre at fokusere på udlån med lavere rente.

Der er i princippet ikke noget, der er rigtigt og forkert, når det kommer til udvælgelse af lån. Det afhænger fuldstændigt af dit mål og din risikoprofil. Sørg derfor for, at disse er på plads, inden du går i gang med crowdlending.

Vælg en crowdlendingplatform

Med mål – og risikovillighed – på plads er det blevet tid til at vælge den rette platform til crowdlending. Valget af crowdlendingplatform afhænger igen til dels af dine mål og din risikovillighed, men derudover er der også andre ting at tage højde for. Det kunne f.eks. være brugervenlighed, ind- og udbetalingsmuligheder, antallet af udlån og investorer osv.

Du kan finde en top 5 over de bedste crowdlendingplatforme i 2020 øverst i menuen her på siden.

Find dit første udlån

Når du har fundet frem til din foretrukne platform, registreret dig og foretaget din første indbetaling, kommer vi til det spændende ved crowlending. Nu er det på tide at finde dit første udlån!

Du kan enten selv vælge at søge efter dine udlån manuelt, eller alternativt opsætte en auto invest-funktion, der automatisk finder frem til udlån, der passer efter dine kriterier. De første gange anbefales det, at du selv finder frem til dine lån manuelt, da det giver en vis rutine og forståelse for udvælgelse af lån.

Spred din risiko

Ved udvælgelse af lån bør du kraftigt overveje at sprede din risiko. En af fordelene ved crowlending er, at du ikke mister afkast ved at sprede risikoen. Afkastet vil f.eks. være det samme uanset, om du låner 10 låntagere 1.000 kr. til 10% rente hver, eller om du låner 1 låntager 10.000 kr. til 10% rente.

Sker det, at den enkelte låntager ikke kan betale tilbage, risikerer du til gengæld at miste hele din investering på 10.000 kr. Omvendt skal alle 10 låntagere i restance, når du spreder investeringen udover 10 låntagere. Risikoen for, at det sker, er alt andet lige noget mindre. Derfor – husk at sprede din risiko!

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *