Spring til indhold

Kan crowdlending blive større end crowdfunding?

Kan crowdlending blive større end crowdfunding?

Mange danskere har måske allerede hørt om crowdfunding og nogen har endda selv været en del af konceptet. Men crowdlending har stadig ikke for alvor slået sig fast i danskernes bevidsthed. Kan crowdlending på sigt blive større end crowdfunding?

Crowdfunding, som er en praksis, hvor man skaffer penge til et projekt ved at rejse penge blandt større og mindre donorer, ofte via internettet. Konceptet har efterhånden været kendt i en årrække og nogle mener, at det har en historie, som går flere hundrede år tilbage. Crowdlending er til gengæld et begreb, man ikke hører så ofte, men som på mange måder ligner crowdfunding. Her låner privatpersoner eller virksomheder penge gennem en online-service, som er bindeled mellem låner og investorer. Men kan crowdlending gå hen og blive større end crowdfunding?

Der er flere eksempler på, at crowdfunding har været med til at bidrage til mindre virksomheders succes. Inden for sportsverdenen er der både historiske eksempler, hvor arbejdere var med til af egen lomme at finansiere deres lokale fodboldhold som Manchester United, Arsenal og West Ham United. Et nyere succesfuldt eksempel er fra svensk kvindefodbold med klubben Linköpings FC. Klubben er nemlig blandt favoritterne til at vinde det svenske mesterskab med oddset 5.00, hos Mr Green betting,  der tilbyder væddemål på diverse sport især fodbold og guides til hvordan du laver de bedste bets. Linköping FC havde dog problemer med at dække rejseudgifterne til deltagelse i Champions League, da de ikke har massiv tv-dækning og store sponsorater i ryggen. Klubben kørte herefter en kampagne via crowdfundingportalen Zorero og via lokale støtter fik de på en måned indsamlet 250.000 svenske kroner og vil fortsat modtage 93.000 om året til at dække fremtidige aktiviteter. 

Kan crowdlending blive større end crowdfunding?

Du kan stå på to sider i crowdlending: Du kan være den, som modtager lån, og du kan være en, som tjener penge ved at låne penge til projekter. Det vil sige, at du investerer i ideer. En af grundene til, at crowdlending kan blive større end crowdfunding er, at danskerne i dag sidder på de mest massive opsparinger nogensinde. Og med de tendenser, der er fra bankernes side med negative renter, og den gennemsnitlige årlige inflation på ca. fire procent, kan det ikke betale sig at have penge stående i banken.

Kan crowdlending blive større end crowdfunding?

Det er dog vigtigt, at man undersøger markedet for crowdfunding-platforme, så man vælger en, der hurtigt kan udbetale pengene, hvis man står i en økonomisk nødsituation. Hos langt de fleste udbydere bliver pengene nemlig ”låst” ligesom hos de traditionelle investeringsplatforme, så bruger du din crowdlendinginvestering som en opsparing til hårde tider, er det bare rart at kunne få pengene ud med få dages varsel uden at tabe afkast. 

Om crowdlending med tiden bliver større end crowdfunding er svært at sige. De to investeringstyper giver nemlig forskellige fordele, så måske er det muligt, at de fortsat kan leve side om side. 

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *