Spring til indhold

Hold sikkerheden høj når du arbejder med crowdlending

Det er altid vigtigt, at du sikrer din PC mod virus og hackerangreb. Men når du arbejder med crowdlending, aktiekøb og andre former for investeringer, hvor der overføres penge og følsomme oplysninger, er det endnu vigtigere at have et højt sikkerhedsniveau. Dels skal du sørge for at holde PC’en sikker, og dels skal du sørge for, at alle transaktioner sker via sikre forbindelser. På den måde kan uvedkommende ikke opsnappe de data og oplysninger, som du overfører. Derudover er der et par generelle sikkerhedsregler, som du også skal huske at overholde, så sikkerheden ikke bliver kompromitteret. Her får du nogle tips der sikrer, at du kan overføre penge og oplysninger, uden at andre ”ser” med.

Opdatér PC’en løbende

Det første sted, du skal sætte ind, er din computer. Sørg for at den altid er opdateret. Det kan dreje sig om opdateringer af dit styresystem, f.eks. Windows, men det er lige så vigtigt at opdatere de programmer, du har installeret. Der sendes jævnligt opdateringer ud til de forskellige programmer, som lukker eventuelle sikkerhedshuller. Hvis du undlader at opdatere dine programmer, vil det potentielt kunne give en hacker adgang til din computer.

Brug altid antivirus-programmer

Du skal altid have et godt og anerkendt antivirusprogram installeret. Antivirusprogrammet beskytter computeren og advarer dig, hvis der er risiko for, at et program er inficeret, eller der findes filer på computeren, som udgør en sikkerhedsrisiko. Der findes antivirusprogrammer med mange forskellige features. Nogle programmer er gratis, mens andre koster penge. De programmer, som du betaler til har oftest flere funktioner. 

Pas på phishingmails som slipper igennem spamfilteret

Selvom du har et effektivt spamfilter installeret, kan det ikke undgås, at der af og til slipper spam- og phishingmails igennem. Spam er ofte bare mails med reklame, som udenvidere kan slettes, hvorimod phishingmails er mere udspekulerede. En phishingmail vil forsøge at lokke oplysninger ud af dig, som f.eks. dine kontooplysninger, CPR-nr. og lignende. Tidligere var det ret let at spotte en phishingmail, fordi de som regel var dårligt lavet og fyldt med stavefejl. Disse mails er blevet meget mere sofistikerede, og det kan være svært at se forskel på en spam- eller phishing- og en ægte mail.

Brug eWallets til pengeoverførsler

Når du skal overføre penge på nettet, så er eWallets en af de sikreste metoder. En eWallet fungerer som en slags digital pengepung, som kan bruges til at betale med. Indenfor onlinespil har man brugt denne form til pengeoverførsler i længere tid. Bl.a. PokerStars er langt fremme, og tilbyder deres kunder en lang række indbetalingsmuligheder. Du kender sikkert allerede eWallets som PayPal, Skrill og Neteller, men der findes flere andre alternativer, som f.eks. TransferWise. Disse eWallets er gratis at bruge, men det kan være forbundet med et lille gebyr at overføre penge til visse lande.

Brug gode og stærke passwords

Alle ved efterhånden, hvor vigtigt det er at have et godt og sikkert password. Alligevel bruger de fleste af os det samme password igen og igen på flere forskellige sider og tjenester. Det er meget svært at huske de mange passwords, så her kan du med fordel bruge en password manager. En password manager er et program der passer på alle dine passwords. Du skal kun huske et enkelt password til at åbne manageren, men det skal til gengæld også være meget svært at gætte.

Husk altid backup

Sørg for at der bliver taget backup af din computer med jævnlige mellemrum, så du ikke mister data og dokumenter ved at nedbrud. Hvis du gemmer dine dokumenter i skyen på Google Drive, OneDrive, DropBox eller en af de andre tjenester, er dine dokumenter altid sikret, hvis computeren går ned eller bliver stjålet.

Benyt en sikker forbindelse med VPN

Ved at benytte en VPN-forbindelse sikrer du, at ingen kan ”kigge med”, når du overfører oplysninger eller sender penge. En VPN-forbindelse er krypteret, og er derfor en sikker kommunikationslinje. VPN-forbindelsen lader dig ligeledes være anonym, når du surfer på nettet.

Følg udviklingen indenfor computersikkerhed

Sørg for at følge med i medierne og på nettet, så du altid er nogenlunde opdateret med ny viden indenfor internet- og computersikkerhed. På Rådet for Digital Sikkerheds hjemmeside kan du få gode tips og råd, og følge med i de seneste sikkerhedsissues.  

Vil du gerne prøve crowdlending? Vi anbefaler Kameo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *