Spring til indhold

5 gode grunde til at investere i lån – Sådan kommer du igang

Vil du gerne udvide din portefølje med investeringer der har en fornuftig risiko, som også giver nogle høje afkast?

Så bør du virkeligt overveje at undersøge mulighederne for at investere i lån. Crowdlending og peer to peer lending er ved at vokse frem over hele Europa, og det forventes kun at blive større fremover.

I denne artikel vil jeg fortælle 5 af grundene til hvorfor du bør kigge på investering i lån som et godt alternativ til aktieinvestering og lignende, og forklare dig hvordan du kan komme i gang allerede i dag.

Hvad er investering i lån?

De lån som man oftest investere i er forbrugslån, som kan være lån til en privatperson, familie eller til husholdnings formål (som f.eks. at renovere huset).

Disse lån er nogle af dem som bankerne tjener mest på, og i lang tid så har denne investeringsmulighed kun været tilgængelig for bankerne. Men heldigvis så ændre tingene sig, og efter at crowdlending og peer to peer lending er kommet til, så kan helt almindelige mennesker som du og jeg investere i forbrugslån og lån generelt. Hvordan fungerer det så?

En crowdlending og peer to peer lending platform giver dig en liste med folk som skal bruge lån. Du vælger derefter et lån, og finansiere lånet, sammen med de andre investorer på platformen. Lånetageren betaler derefter lånet tilbage igen, sammen med renter. Du får derefter tilbagebetalinger hver eneste måned indtil lånet er betalt tilbage.

Buyback garanti

Hvis en låntager ikke betaler lånet tilbage igen, så er der hos de fleste platforme i Europa en mulighed for at sikre dine penge bedre. Denne mulighed betyder at hvis låntageren ikke betaler lånet til tiden, så køber platformen lånet tilbage af dig indenfor mellem 30 og 60 dage og så får du stadig dine penge samt renterne.

Dog er renten oftest en smule mindre, når man investerer i lån med buyback garanti, men til gengæld er pengene sikret en del mere end uden lån med buyback garanti.

5 grunde til hvorfor du bør investere i lån

Men er lån og forbrugslån generelt et godt investeringsvalg? Det skal du selv vurdere, men jeg har selv valgt at investere i lån og her er 5 grunde til hvorfor jeg har valgt at investere i lån. Du kan også læse min anmeldelse af Mintos som jeg har brugt til at investere igennem i de sidste 1,5 år.

1. Investering i forbrugslån slår din opsparingskonto

Vi har alle hørt at det er dumt at gemme alle dine penge under madrassen. Du bør holde dine opsparinger i banken, og lade renterne give dig en renters rente effekt. Men giver denne gamle økonomiske visdom stadig mening?

Realiteten er bare at de renter som du får i banken på din opsparingskonto, er nærmest ingenting. Som eksempel så får man i de almindelige danske banker 0,5 % eller mindre i rente om året på en almindelig bankkonto. Hvis du har mulighed for at få en indlånskonto i din bank, så kan du måske låse dine penge fast i en periode, men så får du op omkring 1 % om året i rente. Her skal man huske på at man ikke kan tilgå sine penge i den periode, hvor de er låst fast til indlånskontoen. Lyder det stadig interessant?

Men ved du hvad der er endnu værre? Fakta er at inflationen er endnu højere end de renter du får på din opsparingskonto. Inflationen er som regel omkring 2 % om året, hvilket faktisk betyder at du mister penge, hvis du vælger at have dem i banken! Måske giver det alligevel mening at lægge pengene under madrassen?

Det er her hvor investering af din opsparing i forbrugslån og lån generelt kan være en endnu bedre ide. Som eksempelvis så tilbyder flere platforme såsom Mintos, PeerBerry og Fast Invest som tilbyder mellem 10 og 15 % i afkast om året, hvilket slår en indlånsopsparing med mange længder. Så lad være med at gemme dine penge under madrassen, men du skal heller ikke gemme dem i banken. Du bør til enhver tid fokusere på at få det bedste afkast kontra risiko, og her er investering i lån et ganske interessant alternativ.

2. Du behøver ikke særligt meget viden eller penge for at begynde at investere

Investering kan ofte være skræmmende grundet den store mængde viden som det kræver, kombinerede med at det også ofte kræver en del penge at komme i gang.

Som f.eks., hvis du ønsker at investere i ejendom, så skal du forstå alle lovene, finansieringen og området hvor du overvejer at investere i. Derefter så skal du bruge en masse timer i banken, for at få styr på boliglånet og realkreditlånet. Derefter så skal du naturligvis også bruge mange tusinde kroner på udbetalingen på huset. Alt dette skal du gøre, bare for at få fødderne indenfor ejendomsinvestering. Hertil kommer der vedligeholdelse, finde lejere og kontrakter med lejeren.

Hvis du vil investere i f.eks. lån, så er det langt lettere, og også langt nemmere tilgængeligt. Som eksempelvis hos Fast Invest som er en af de nyere platforme, så tager godkendelsesprocessen mindre end en time og man kan komme i gang med at investere i lån på platformen med helt ned til 1 euro. Derudover, hvis du ikke føler at du har viden nok, så kan du altid sætte gang i deres auto Invest funktions værktøj som gør alt arbejdet for dig. En auto Invest funktion gør det let at investere i lån, og den sørger for at hele din investering bliver udlånt løbende. Der findes ikke særligt mange investeringsformer der kan køre fuldstændig på autopilot, ligesom investering i lån.

3. Når du investerer i troværdige virksomheder, så er risikoen lavere

Folk forbinder ofte investering med en høj risiko, og det er ikke uden grund. Aktiemarkedet er utroligt volatilt, og ejendomsinvestering har været igennem nogle større nedgange. Investering i nyopstartede virksomheder er praktisk talt gambling. Hvis man har en stor tolerance for risiko, så kan man ofte trives godt med at investere sine penge. Men behøver man at være en adrenalinjunkie, for at blive en succesfuld investor.

Investering i forbrugslån har naturligvis også risiko, og man har naturligvis også mulighed for at miste sine penge, men du har mulighed for at sprede dine investeringer så meget, at du kan minimere risikoen betragteligt. Hvad betyder det? Det betyder at i stedet for at investere alle dine penge i et enkelt lån, så spreder du din investering over flere for skellige lån. Det betyder for dig, at hvis et enkelt lån ikke bliver betalt tilbage, så vil det ikke betyde særligt meget for dig, eftersom de andre lån og deres afkast vil opveje for det, i stedet for at du ville miste hele din investering.

Derudover så bliver man hos de fleste platforme sikret med buyback garanti, som gør at man ikke engang mister noget hvis et lån ikke bliver betalt tilbage til tiden. Så dækker platformen eller långiveren lånet og overtager tilbagebetalingsprocessen, så du får alle dine penge samt de manglende renter alligevel.

4. Investering i forbrugslån og lån generelt igennem den rigtige platform, giver stor fleksibilitet.

Når du er virkelig rig, så kan du investere en stor mængde penge i illikvide investeringer, og efterfølgende kan de glemme alt om det. Men hvilken almindelig person kan gøre det samme? Nærmest ingen.

Realiteten er at den gennemsnitlige investor har brug for likviditet, men det er ikke så let at finde ret mange steder. Uanset om du invitere dine penge i en investeringsforening, ejendom eller nyopstartede virksomheder, så bliver de penge du har investeret nærmest altid låst i en bestemt periode, hvilket ofte kan være flere år, eller også så vil du opleve at et salg af dine investeringer, for at få frigivet likviditet, i f.eks. investeringsforeninger er på et dårligt tidspunkt kan give et større tab.

Men det er faktisk her hvor crowdlending og peer to peer lending har nogle bedre alternativer. En masse platforme har mulighed for at sælge dine lån før tid, men du kan også vælge at sætte din auto Invest til kun har have kortsigtede lån, og i løbet af eksempelvis 6 måneder, så vil du blot kunne stoppe din auto Invest funktion og få alle dine penge tilbage inklusiv renterne. Der findes endda platforme som Fast Invest, hvor du kan sælge dine lån tilbage indenfor 1 hverdag og få det fulde beløb.

Det kan f.eks. være aktuelt hvis du pludseligt bliver fyret, eller bliver meget syg, eller hvis din bil bryder sammen og skal laves. Alle kan komme i en økonomisk situation i deres liv, hvor de pludseligt ikke har andre penge end deres nødsopsparing. Det er også derfor de fleste platforme tilbyder buyback garanti.

Med buyback garanti, så er platformene / långiverne forpligtet til at købe dine investeringer tilbage fra dig, hvis hvilket betyder at du som investor undgår tab af penge, hvis en låntager ikke kan betale af årsager som f.eks. dem som er beskrevet ovenfor.

5. Investering i lån er en god måde at få passiv indkomst

Du ved hvordan folk i vores bedsteforældres generation ofte starter med at arbejde lige efter de er blevet færdig med deres skole, og så arbejder de lige indtil de skal pensioneres. Nå, men den tid er ovre. Job stabiliteten er ikke som den var dengang. Realiteten er at de fleste af os kommer til at blive fyret på et eller andet tidspunkt i deres liv, og ofte med meget kort varsel.

Er det virkeligt klogt at stole på sine almindelig løn, som den eneste indkomst? Tænk lige på det. Det kan godt ske at det virker som en god ide lige nu. Du har måske et job du elsker, familie, kollegaer og en fantastisk chef. Men hvad sker der i fremtiden? Der er ingen der kan forudse hvad der sker i fremtiden. Det er derfor at det er vigtigt at have en plan B i tilfælde af at du bliver fyret eller syg og ikke længere kan arbejde.

Og hvis du er heldig og ikke bliver fyret eller syg, så kommer du til at blive gammel, og du vil sandsynligvis skulle træffe dig tilbage en skønne dag. Er du klar til det? De fleste folk indser det ikke engang. Det er meget sandsynligt at når du skal på pension så vil din indkomst falde med op til 50 %.

Investering i lån kan være en fantastisk måde at supplere din indkomst, for at opbygge en solid ekstra passiv indkomst ved siden af dit arbejde og muligvis andre investeringer. Start med at investere dine penge nu, uanset hvad du investere i. Bedre sent end aldrig.

Hjælp dig selv med at hjælpe andre

Nu ved du allerede hvorfor investering i lån og udlåne dine penge kan være et godt alternativ til andre typer investeringer. Men er du klar over at du også hjælper andre?

Det kan ofte være svært at få lov at optage et forbrugslån og lån i banken. Nogle folk har ikke en høj indkomst, og i nogle lande, så er bankvæsnet ikke så veletableret som det er i Danmark, så derfor kan det være svært for folk at få lov til optagelse af lån i de pågældende lande. Det kan være hårdtarbejdende og ærlige fok, som ikke kan få lov til at optage lån, grundet nogle fejltagelser som de har fortaget tidligere i deres liv. Forstil dig at sidde fast i sådan en situation, når du virkeligt har brug for pengene.

Der er også dem som ikke engang har en bankkonto. Der findes over 2 milliarder folk i verden uden en bank derude. De udgør omkring 39 % af verdens befolkning. Disse folk lever i udviklingslande (Ja, der findes også mange af dem i Europa) som ikke har bankkontoer. Det betyder at de ting vi tager for givet, såsom kreditkort, lån og realkreditlån er simpelthen utilgængelige for dem. Kan du forstille dig, hvor meget hårdere dit liv ville være hvis de almindelige bankservices ikke var tilgængelige for dig?

Heldigvis kan man både hjælpe disse personer med lån, så du kan tjene penge med god samvittighed.

Sådan starter du med at investere i lån

Hvordan starter du så med at investere i lån? Ja det er faktisk meget simpelt og kræver kun at du gør de følgende 5 trin:

  1. Opret en konto hos Mintos, PeerBerry og Fast Invest.
  2. Vælg den platform som du syntes har den mest attraktive brugerflade og gerne den med de højeste afkast på lånene inklusiv buyback garanti.
  3. Sæt din Auto Invest funktion op, så den passer til dine krav til lånetyperne.
  4. Overfør pengene med TransferWise, da alle platformene er i udlandet. Klik her for at læse mere
  5. Nu er du i gang med at investere i lån.

Du kan investere helt ned til 10 Euro (Fast Invest ned til 1 euro), hvilket betyder at du kan lære at udlåne dine penge og investere i lån, uden nogen særligt stor risiko, og derefter beslutte om det er noget for dig. Det lyder da maget godt, gør det ikke?

Konklusion

Investering i forbrugslån er en fantastisk måde at tilføre et alternativ til dine investeringer, og give dig en passiv indkomst hver eneste måned, og et afkast på op imod 15 % om året findes ikke højere særligt mange steder. Prøv at oprette en konto hos de forskellige platforme, og se udbuddet af lån. Det er trods alt gratis at tjekke ud, men jeg må advare dig. Du bliver bidt af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *